Събитието се провежда по повод Международния ден на детето 1 юни. Организатори са Училищното настоятелство на Профилираната природо-математическа гимназия, Община Видин, Регионалното управление на образованието (РУО) и шахматен клуб „Найден Войнов“.

Сред официалните гости бяха заместник-кметът Борислава Борисова, началникът на РУО Веселка Асенова, председателят на Училищното настоятелство Лиляна Цанова и директорът на учебното заведение Ивайло Милушев.

„Приветствам Ви от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и лично от мое име с организирането на днешния шахматен турнир, който поставя началото на една бъдеща традиция. Благодаря Ви за всичко, което правите, за да провокирате децата от I до VІІ клас да участват в този високоинтелектуален спорт – шахмата. Пожелавам на всички воля за победа, успешно представяне и помнете, че днес всички тук сте победители“ – с тези думи се обърна към младите шахматисти Борисова.

Целта на надпреварата е да се обогати ученическата състезателна дейност чрез един интересен вид спорт, какъвто е царската игра, както наричат шахмата, и да се насърчат заниманията с него от най-ранна възраст.

За най-добрите шахматисти са осигурени много награди – индивидуални купи, медали, плакети, грамоти и пособия.