„Има такъв народ” ще реши изхода от вота на недоверие, коментира пред Дарик радио социологът Първан Симеонов. По думите му след като се калкулират гласовете се вижда ясно, че ако ИТН гласува заедно с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”, то кабинетът пада.

Симеонов коментира, че е възможно към „Продължаваме промяната”  да се присъединят още отцепници. А, ако това стане вотът на недоверие може да изиграе обратната роля – да стабилизира кабинета за следващите месеци. 

ИТН поискаха оставката на Никола Минчев, 120 депутати ги подкрепиха

Според него днес наблюдаваме едно надбягване с времето, защото очевидно премиерът Кирил Петков е убеден, че трябва да внесе някаква промяна в българската позиция по темата Северна Македония.

Има някакъв друг смисъл в решението на кабинета всичко по темата за Северна Македония да минава през Народното събрание, защото и без това всяко решение на правителството минава през парламента, заяви пред Дарик Радио социологът Първан Симеонов. По думите му от една страна с това решение се опитва  да се минимизира мнението на МВнР, което очевидно има различни възгледи от премиера. 

Трифонов: Петков е участвал в разговори с цел национално предателство

По думите му може да се окаже, че България в последния момент се опитва с много странни маневри да вдигне ветото.

Относно вота на недоверие и възможните сценарии, според Първан Симеонов по-голямата злина е нови избори, а по-малката е настоящият кабинет на остане, но да изпълнява ясна антикризисна програма. Той уточни, че контрастановището е да има бързи избори, за да може час по-скоро да имаме ново легитимно управление, което да преведе странан през есента и зимата, когато се очакват проблеми.

Симеонов уточни, че тук роля не играе кворумът и топката е в полето на опозицията, защото се искат минимум 121 гласа срещу кабинета.

Според Петков вотът на надоверие няма да мине в парламента

Според него,  ако този кабинет оцелее, единственият вариант да бъде възприет от народа е като програмен за още няколко месеца.

Първан Симеонов допълни, че по-голямата част от хората не искат отново избори.

Социологът пояси, че дори и при следващи избори трябва да свикнем като общество, че няма друг вариант освен коалиция. По думите му най-свикнали с коалициите са старите партии, като проблемите идват от новобранците в политиката.

ГЕРБ започнаха консултации за вота на недоверие

Симеонов обясни, че когато намалява рейтингът на едно правителство, единственият начин то да си даде политическо време, за да пробва да остане в историята, а не само да оцелява, е да спазва обществените приоритети.

Той уточни, че „Продължаваме промяната” губят почва под краката си, но отбеляза, че са изтеглили късата клечка да управляват по време на война и глобалкан инфлация. ГЕРБ стоят стабилно, но по-голямата част от хората нямат желание за връщане на Борисов на бял кон. Симеонов поясни, че процентите на „Възраждане” растат, отскача и Стефан Янев, като при избори на есен формацията му може да получи добър резултат.

Симеонов допълни, че според хипотезите е възможно утре да имаме един още по-сложен парламент.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм