Участници в предизборната кампания за местния вот във Варна използват непълнолетни за агитация. Това съобщи за Дарик председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в морската столица Велин Жеков.

Шест сигнала за нарушения са постъпили в ОИК-Варна досега в предизборната кампания. Четири от сигналите са за политическа агитация с участието на непълнолетни лица.

„Много от партиите и коалициите не се съобразяват с това. Най-фрапиращият случай е от спортно събитие, на което на деца са били раздавани агитационни материали, за да ги развяват”, разкри Жеков.

Един от сигналите, свързан с въвличането на непълнолетни в изборната агитация, е изпратен по компетентност до Държавна агенция за закрила на детето.

Сигнал има и за неправомерна агитация в лична фейсбук страница. Общинската избирателна комисия обаче не е установила нарушение.

Бюлетината, с която във Варна ще се гласува за общински съветници, ще е най-дългата в страната. Дължината й е 60 см, колкото е дълга и бюлетината в Столична община, посочи председателят на ОИК. 

На местния вот в неделя в община Варна ще бъдат разкрити 410 изборни секции, от които две подвижни. В 397 секции ще има машинно и хартиено гласуване. Секционна комисия на кораб няма да има.

Машините за гласуване ще бъдат доставени в изборния ден. Вчера в ОИК са получили една тестова машина, която първо членовете на комисията ще  пробват. От днес устройството ще бъде поставено на публично място, за да могат и гражданите да го тестват преди деня на вота.

Новините от Варна