Папа Франциск, чиито предшественици поръчаха Сикстинската капела във Ватикана преди векове, нанесе последните щрихи върху стенопис с дължина 3 км в училище западно от Лисабон, съобщават от Дневник.

86-годишният папа получи четка за рисуване, прикрепена към приспособление за виртуална реалност, което позволи на учениците в училище в Мозамбик да гледат в реално време неговия опит като художник.

Снимка, Getty Images: Папа Франциск

Първият опит не мина добре. Папата, изглеждайки малко объркан, направи втори опит и успя да нарисува зелена линия във формата на половината от елипсовидна арка.

"Това е много виртуално, но не много физическо", пошегува се Жозе Мария дел Корал, президент на Scholas Occurrentes, между първия и втория опит на папата.

Стенописът е част от проекта "Живот между световете" на Scholas Occurrentes, международно образователно движение, което свързва около половин милион училища на пет континента. Франциск е основният спонсор на групата.

Около 30 стенописа, нарисувани от ученици и членове на общността, бяха събрани, за да образуват едно произведение в крайбрежния португалски град Кашкайш, съобщава "Ройтерс".

Таванът и стените на стаята, където папата говори на учениците и където стенописът завършва, бяха покрити с рисувани теми.

Франциск, който е в Лисабон за световно събиране на млади католици, каза на учениците в училището да не се страхуват да рискуват в живота и да помагат на потиснатите хора.

"Понякога в живота трябва да си изцапате ръцете, за да запазите сърцата си чисти", каза той на младежите, сред които имаше некатолици и атеисти.

"Молете се за мен и тези от вас, които не знаят как да се молят. Изпратете ми добри вибрации", добави Светият отец.

В четвъртък вечерта се очаква папата да се обърне към стотици хиляди млади католици, стекли се в Португалия от цял свят за празненствата по случай Световния ден на младежта.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм