Папа Франциск съобщи днес, че на консисторията на 30 септември във Ватикан ще бъдат назначени 21 нови кардинали, включително 18 кардинали-електори (кардинали, които имат право да гласуват при избиране на нов папа - бел. ред.), съобщават от БТА.

Папа Франциск се връща към обичайната си дейност

"Техният произход отразява универсалността на Църквата, която продължава да възвестява милосърдната Божия любов към всички хора на земята. Включването на новите кардинали в Римската епархия освен това показва неразривната връзка между Светия престол и отделните Църкви, разпространени по целия свят", каза папата пред множеството, събрало се на площад "Свети Петър", в проповедта си след молитвата Ангел Господен.

Сред новите кардинали ще бъдат префектите на Дикастерията за доктрината на вярата - архиепископ Виктор Мануел Фернандес, на Дикастерията за епископите - архиепископ Робер Франсис Прево, както и на Дикастерията за Източните църкви - архиепископ Клаудио Гугероти.

„Добре съм, още съм жив“. Изписаха Папа Франциск от болницата, завръща се у дома

Папата е назначил и епископа на Хонконг Стивън Криу Сау-ян и латинския патриарх на Йерусалим монсеньор Пиербатиста Пицабала.

Трима от новите кардинали ще бъдат на възраст над 80 години.

Нека се молим за новите кардинали, за да могат, потвърждавайки своята привързаност към Христос, милосърдния и верен Първосвещеник, да ми помагат в моето служение като епископ на Рим за благото на целия свят и всички вярващи хора, каза папата.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм