Два дни след изписването си от болницата, папа Франциск се появи пред публиката на площад "Свети Петър" и изрази благодарността си за получената подкрепа след операцията, съобщи БТА.

„Добре съм, още съм жив“. Изписаха Папа Франциск от болницата, завръща се у дома

Преди да започне да чете предварително подготвените си бележки, Франциск изрази благодарност за "обичта, вниманието и приятелството" и "подкрепата на молещите се" по време на престоя си в римска болница за операцията, която му беше извършена на 7 юни за отстраняване на херния.

Операцията на папа Франциск е преминала успешно

"Тази човешка и духовна близост ми беше голяма помощ и утеха", сподели Франциск пред около 15 000 души на площада. "Благодаря на всички, благодаря на вас, благодаря от сърце."

Въпреки че римляните, туристите и поклонниците обикновено ръкопляскат, когато папата се появява на прозореца на Апостолическия дворец за своята седмична поява в обедните часове, този път аплодисментите на публиката изглеждаха по-силни от обичайното, отбелязва АП. 

Папа Франциск: Поздравявам Ви за това, че, въпреки че сте толкова различни, сте заедно в името на Вашата страна България

"С голяма тъга и много мъка мисля за жертвите на тежкото корабокрушение, което се случи в последните дни край бреговете на Гърция", сподели Франциск. Той направи този коментар във връзка със загиналите при корабокрушението на претъпкан рибарски кораб със стотици мигранти в Средиземно море през тази седмица.

"Продължавам да се моля за всички, които загубиха живота си, и призовавам да се предприемат всички възможни мерки, за да се предотвратят подобни трагедии", заяви папата.

Папа Франциск: Само богатите в Италия могат да си позволят деца

Остават въпроси дали гръцката брегова охрана е могла да реагира навреме, за да предотврати преобръщането на кораба, отбелязва АП.

Папата също така се помоли за младите ученици, които станаха "жертви на бруталното нападение" в училище в Западна Уганда. При нападението от екстремисти, обявили верността си на "Ислямска държава", загинаха 42 души, включително 38 ученици, които бяха настанени в общежитията на училището.

Папата призова да бъдат приемани мигрантите в Европа

По време на завършването на изказването си, докато се приготвяше да се отдръпне от прозореца, от тълпата се чуха викове "Да живее папата" на италиански, а папата бързо отговори: "Благодаря."

 Франциск ще се срещне с президента на Бразилия в сряда следобед, като се съобщава от Ватикана. Въпреки това, за да се осигури успешното възстановяване, папата няма да провежда обичайната сряда аудиенция на площад "Свети Петър".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм