Папата за първи път ще позволи на жените да гласуват на влиятелна световна среща на епископите през октомври - ход, който беше приветстван като първи в историята, предаде Би Би Си.

Новите правила, обявени в сряда, ще дадат право на глас на пет религиозни сестри в Синода, който е папски консултативен орган.

В миналото на жените е било разрешено да присъстват на събирането само като наблюдатели.

Папа Франциск е приет в болница

Мъжете все пак ще дадат мнозинството от гласовете на влиятелната сбирка.

Въпреки това реформите се разглеждат като значителна промяна за Римокатолическата църква, която от векове е доминирана от мъже.

Базираната в САЩ Конференция за ръкополагане на жени, която се застъпва за жените свещеници, нарече реформата „значителна пукнатина в тавана на цветното стъкло“.

Закон против „сексуалните хищници“: Папата разшири обхвата на закона за сексуалните посегателства

Години наред представители на Ватикана и епископи се съпротивляваха, увъртайки защо на жените не е позволено да гласуват. Неизречената причина винаги е била сексизмът“, написа групата в Twitter. 

В по-нататъшно прекъсване на традицията папа Франциск обяви, че правото на глас ще бъде разширено и до 70 ръчно подбрани членове на религиозната общност, които не са духовници, което отдалечава синода от среща единствено на църковната йерархия.

Повече от 4800 жертви на сексуално насилие, разкрити в католическата църква в Португалия

Папата, който подкрепя реформите, каза, че се надява половината от присъстващите да бъдат жени и също така е наблегнато върху включването на млади хора.

Това е важна промяна, не е революция“, заяви кардинал Жан-Клод Холерих, топ организатор на Синода.

Кристофър Ламб, кореспондент във Ватикана за католическото новинарско издание The Tablet, каза в програмата Newshour на BBC World Service, че промените са „много значими“ и опит на папата да вземе по-приобщаващи решения за бъдещето на Църквата.

Папа Франциск осъди нарастващата „спирала на смъртта“ в Близкия изток

Той добави, че реформите, засягащи жените, отразяват "безпрецедентен" диалог по въпроса за представителството на жените, който се провежда от известно време.

Ламб обаче прогнозира, че папата ще се сблъска със „значителна съпротива“ от някои части на Църквата относно това последно решение.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм