Португалия е поредната държава, която публикува независим доклад за сексуалните посегателства от страна на духовници - проблем, който от години преследва католическата църква и подкопава нейния морален авторитет.

Създадена от Португалската епископска конференция за изследване на злоупотребите през последните десетилетия, комисията добави, че това е върхът на айсберга.

Представяйки доклада, президентът на комисията, детският психиатър Педро Стрехт, описа целта му като „даване на глас на мълчанието“ на жертвите.

Той отдаде почит на стотиците, които се свързаха с неговия персонал, за да дадат показания.

Те имат глас; те имат име“, каза той.

Общо комисията документира 564 преживявания на хора, които са съобщили, че са били жертви на малтретиране от свещеници или други църковни служители. Учението разглежда случаи, датиращи от 1950 г.

В много случаи свидетелствата сочат, че други непълнолетни са били малтретирани - оттук и оценката за хиляди други жертви.

Папа Франциск осъди нарастващата „спирала на смъртта“ в Близкия изток

От Австралия до Ирландия и Съединените щати хиляди свещеници, епископи и кардинали са били замесени в скандали за злоупотреби, както и миряни в църквата, например учители в католически училища или ръководители на младежки групи.

САЩ

Моментът на равносметка в САЩ настъпи през 2002 г., когато вестник "Бостън Глоуб" публикува мащабно разследване за злоупотреби, извършени от десетки бостънски свещеници, които са били прикривани от техните епископи. Кардинал Бърнард Лоу е принуден да подаде оставка заради разкритията.

Според уебсайта bishop-accountability.org, между 1950 и 2018 г. католическата църква в САЩ е получила достоверни оплаквания за сексуални посегателства над деца, в които са участвали 1002-ма членове на духовенството.

Католиците почитат днес Свети Тома Аквински

За първи път в историята на църквата през 2019 г. папа Франциск порица бившия кардинал Теодор Маккарик, който призна, че е извършвал сексуални посегателства както над деца, така и над възрастни.

Друг кардинал, Доналд Уерл, подаде оставка, след като беше обвинен в прикриване на престъпление в Пенсилвания, където разследване установи, че църквата е закриляла над 300 свещеници насилници.

Папа Франциск: Хомосексуалността не е престъпление

Ирландия

Обвиненията в сексуални престъпления, извършени от духовници в Ирландия, някога смятана за най-католическата държава в света, започнаха да се появяват през 80-те години на миналия век и разтърсиха страната из основи.

Броят на непълнолетните жертви на сексуални посегателства от страна на духовници само в периода 1970-1990 г. се оценява на близо 15 000.

“Беше изпратен от Бог да ни поведе“. Светът се сбогува с папа Бенедикт XVI

Деветгодишно разследване на злоупотребите в ръководените от църквата институции установи, че сексуалните посегателства са били "ендемични" в училищата за момчета.

Различните скандали предизвикаха разрив между Ирландия и Ватикана, който през 2011 г. отзова посланика си, след като тогавашният ирландски премиер Енда Кени обвини Рим, че възпрепятства разследванията.

По време на посещението си в Ирландия през 2018 г. папа Франциск поиска прошка от жертвите.

Папа Бенедикт XVI ще бъде погребан в базиликата „Свети Петър“

Австралия

Най-големият скандал в Австралия беше свързан с бившия финансов шеф на Ватикана, кардинал Джордж Пел, който през 2018 г. беше осъден за сексуално насилие над хористи в Мелбърн през 90-те години на миналия век.

Пел прекара 13 месеца в затвора, преди присъдата да бъде отменена през 2020 г. Той почина през януари на 81-годишна възраст.

През февруари 2017 г. комисия, създадена от австралийското правителство, заяви, че 7% от всички католически свещеници са били обвинени в злоупотреба с деца в периода 1950-2010 г.

Започва поклонението пред Бенедикт XVI във Ватикана

Франция

Най-големият скандал във Франция е свързан с кардинал Филип Барбарен, архиепископ на Лион, който през 2019 г. получи шестмесечна условна присъда за това, че е прикривал свещеника Бернар Прейнат, обвинен в нападение над около 70 скаути в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век.

През 2020 г. присъдата на Барбарен беше отменена при обжалване, но папата прие оставката му. През 2020 г. Прейнат е осъден на пет години затвор.

Световни лидери за папа Бенедикт XVI: „Великан на вярата и разума“

През 2021 г. независимо разследване разкри, че в периода 1950-2020 г. членове на католическото духовенство са извършили сексуални посегателства над около 216 000 непълнолетни.

Германия

В Германия покойният папа Бенедикт XVI беше подложен на атаки миналата година, когато независим доклад установи, че той съзнателно не е предприел действия за потушаване на скандала около четирима свещеници, обвинени в сексуални посегателства над деца в Мюнхен.

Почина папа Бенедикт XVI

Бившият папа, който като ръководител на католическата църква беше остро критикуван за това, че не е успял да сложи край на църковното прикриване на скандали със злоупотреби, е бил архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг от 1977 до 1982 г.

Чили

Католическата църква в Чили е въвлечена в скандал от 2010 г. насам, когато отец Фернандо Карадима за първи път беше обвинен в тормоз на момчета през 80-те и 90-те години на миналия век.

Неуспехът на папа Франциск да се справи с предполагаемото прикриване на действията на свещеника от страна на епископ Хуан Барос засенчи пътуването му в страната през януари 2018 г.

Папа Франциск осъди „безсмислената война“ в Украйна

Франциск поиска от обвинителите на епископа да покажат доказателства за вината на свещеника.

По-късно обаче той призна, че е допуснал "сериозни грешки" в случая - за първи път за папа - и свика всички чилийски епископи във Ватикана, след което всички те подадоха оставки.

Полша

Темата за сексуалните посегателства над деца беше до голяма степен табу в твърдо католическа Полша до 2019 г., когато църквата разкри, че близо 400 духовници са извършили сексуални посегателства над малолетни в периода 1990-2018 г.

Папата връща на Гърция фрагменти от скулптурите на Партенона

Във втори доклад от юни 2021 г. църквата заяви, че е получила още стотици жалби.

Ватиканът е санкционирал няколко епископи и един кардинал за прикриване на свещеници

Португалия

От 1950 г. насам католически духовници в Португалия са злоупотребили с близо 5000 деца, съобщи независима комисия в понеделник, като обяви своите заключения след изслушване на стотици разкази на жертви.

„Горещ“ свещенически календар рекламира Рим и католическото духовенство (снимки)

Португалското разследване, поръчано от църквата в твърдо католическата страна, публикува резултатите от своето разследване, след като изслуша повече от 500 жертви.

"Тези свидетелства ни позволяват да установим много по-голяма мрежа от жертви, най-малко 4815", заяви детският психиатър Педро Стрехт на пресконференция в Лисабон.

През октомври екипът от шестима експерти заяви, че е регистрирал 424 легитимни разказа от предполагаеми жертви, но предупреди, че техните показания показват, че общият брой на жертвите е "много по-голям".

Папа Франциск се разплака, споменавайки Украйна на публична молитва (видео)

Разказите разкриват "сериозни ситуации, които продължават с десетилетия ... и в някои случаи достигат до епидемични размери", заяви тогава екипът.

Срокът за повдигане на обвинения вече е изтекъл за по-голямата част от предполагаемите престъпления, но 25 случая са предадени на полицията и вече са започнати няколко разследвания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм