В традиционното си коледно послание, произнесено на площад "Св. Петър" в Рим, папа Франциск призова днес "да бъдат накарани да замлъкнат оръжията" в Украйна, въвлечена в "безсмислена война", предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Каква е тежестта на речта на Владимир Зеленски пред Конгреса на САЩ?

"Нека застанат пред нашите погледи образите на украинските ни братя и сестри, които прекарват тази Коледа в мрачина, студ или далеч от домовете си заради разрушенията от десет месеца война", заяви аржентинският папа пред хиляди вярващи, някои от които развяваха украински знамена. 

"Нека Господ ни подготви за конкретни жестове на солидарност в помощ на страдащите и да просвети духа на дарените с власт да накарат да замлъкнат оръжията и незабавно да сложат край на тази безсмислена война!", заяви Светият отец, който неуморно зове за мир от самото начало на руското нашествие на 24 февруари.

Русия подготвя по-високи данъци за напусналите страната след началото на войната

"За жалост хората предпочитат да се вслушват в други аргументи, продиктувани от светската логика", посочи той и констатира "с печал, че ветровете на войната все така пращат студ към човечеството".

Преди да произнесе благослова "Urbi et Orbi" ("към града и към света"), духовният глава на католиците направи обичайния си преглед на конфликтите по света, като посочи десет страни, белязани от насилие и напрежение, и ги описа като "арена на тази трета световна война".

Той говори за Афганистан, израелско-палестинския конфликт, Йемен, Сирия, Мианма, а също за Ливан, затънал в небивала икономическа и социална криза, както и за Република Хаити, разтърсвана от насилие, където над 1400 души бяха убити тази година по данни на ООН.

Зеленски с вдъхновяващо послание в навечерието на Коледа (ВИДЕО)

Папата за пръв път спомена Иран, където се надигна протестна вълна, безпрецедентна от времето на Ислямската революция през 1979 г. Започнали с искания, свързани с правата на жените, демонстрациите предизвикаха арестите на около 14 000 души по сведения на ООН, а според организацията "Иран хюман райтс", базирана в Осло, 469 демонстранти са били убити.

Франциск прикани храните да не се използват "като оръжие", особено при конфликтите, засягащи Африканския рог.

"Всяка война поражда глад и използва дори храната като оръжие, пречейки за раздаването й на бездруго страдащи народи", отбеляза Франциск. Той призова за действия за "това храната да бъде само инструмент на мира".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм