Традиционният фолклорен събор на гара Аврамово идната събота се отменя. Събитието бе насрочено по традиция за втория уикенд на август - 13.08.2022 г. За съжаление, прогнозата за времето упорито предупреждава за дъждове във фаталния 13-ти август, а районът се намира и в червената Ковид-зона, сочат причините организаторите от Гражданско сдружение "За теснолинейката". 

Зачестилите проблеми по теснолинейката са още една причина за наложилото се отменяне на събора. Една част от пътуващите към Аврамово за празника традиционно избират сутрешния влак от Септември, който ако миналата година се движеше със 300 места капацитет, то тази година е с максимум едва 150 седящи места поради недостиг на локомотиви - пояснява се още в текста. - Отменен остава и през август допълнителният влак Септември-Аврамово, който щеше да превози голяма част от желаещите да посетят събора на теснолинейката другата събота. Другият най-предпочитан влак, с който жители и гости от Пиринския край на линията идват ежегодно на събора, се отменя десетки пъти тази година пак поради недостиг на локомотиви. Провеждането на събитието ще провокира мнозина да тръгнат с влакчето към най-високата гара, а рискът да бъдат разочаровани от пътуването остава голям. 

Тазгодишните заявки са значително по-малко от преди, когато през сцената на събора минаваха с песни и танци между 25 и 40 състава. Вероятно това се дължи на доста по-високите цени на горивата тази година. Почти всички самодейни състави при читалища и клубове пътуват до гара Аврамово за участията си с организиран транспорт за своя сметка, което става все по-непосилно към момента по чисто финансови причини - пишат още от Сдружението.