Отново е това време на годината - време за започване на поредната учебна година! Макар че новият тоалет или комплектът училищни пособия определено могат да помогнат за доброто начало, това може да стане и с нова перспектива. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат в училище.

Август е чудесно време за учениците да оценят представянето си от предходната година, да проучат нови начини за преодоляване на предизвикателствата и да измислят план, който ще им помогне да се придържат към целите си, съобщават от KD College Prep.

Не е лесно да бъдеш ученик в средно или висше училище. Има толкова много отговорности, а много ученици нямат необходимия житейски опит, за да знаят какво е най-добре за тях по отношение на ученето. Тези съвети ще ви помогнат да започнете правилно учебната година.

Следете не само крайните срокове за домашните работи

Запишете крайните си срокове на едно място.

В допълнение към датите за домашните работи, вашият училищен планер трябва да включва графика ви за подготовка за изпити, предстоящите дати за тестове, извънкласните дейности и крайните срокове за кандидатстване за стипендии и гимназия (ако сте в последен клас). Опитайте да записвате нещата, а ако това не ви върши работа, проучете безплатните цифрови инструменти за планиране като Google Calendar, Apple Calendar, Trello или други популярни инструменти.

Създаване на удобно пространство за учене без разсейване

Ако се ровите из разхвърляно бюро или чувате разговорите на членовете на семейството си, това може лесно да наруши фокуса ви. Намерете тихо и чисто място в дома си, където да седнете, докато учите или работите върху домашното.

Ако е трудно да намерите пълна тишина, използвайте слушалки, за да заглушите фоновия шум.

Ако лесно губите фокус, дръжте всички разсейващи фактори "далеч от погледа и ума". Това може да включва поставяне на игровата конзола в чекмедже, държане на домашните любимци в друга стая или временно изключване на известията за приложенията на социалните медии.

Друг съвет е да се уверите, че ви е удобно. Избягвайте да седите на дивана или в леглото, тъй като това може да ви накара да заспите или да държите тялото си в неудобни и неудобни позиции.

Правете почивки

За някои ученици ученето не е лесно. Понякога ни липсва фокус, дори когато отделяме време за това. Ако това прилича на вас, опитайте се да измамите ума си, като съчетаете тази не толкова приятна задача с нещо, което ви доставя удоволствие.

На всеки час, който прекарвате в работа по дадена задача, си давайте малка почивка, за да правите неща, които обичате. Например, ако прекарате един час в учене за предстоящ тест по математика, вземете си почивка, като се насладите на любимата си закуска, направите кратка разходка или изгледате епизод от любимия си сериал.

Разделянето на времето за учене ще предотврати изтощаването на мозъка и ще ви помогне да избегнете отлагането. Но за да работи това правилно, трябва умишлено да управлявате почивките си и да се уверите, че задачата заслужава наградата. Например, един час учене не трябва да води до четири часа гледане на телевизия.

Помолете за помощ

Друго предимство на това да познавате учителите си е, че можете да се обърнете към тях, когато имате проблеми с разбирането на дадена концепция или се нуждаете от повече насоки за училищен проект или есе. Ако се затруднявате, не се страхувайте да поискате помощ! Ако не можете да ги хванете след часовете, изпратете имейл, отидете при тях преди или след училище или насрочете време, в което да работите по даден проблем на четири очи.

Не забравяйте, че колкото по-рано поискате помощ, толкова по-добре. Ако успеете да разпознаете, че започвате да изоставате още в началото на семестъра, има по-голям шанс да наваксате преди междинните или финалните изпити.

Опитайте се да общувате всеки ден

Образованието в училище трябва да се простира отвъд академичните знания. Умението да общувате и да взаимодействате с другите е важно умение, което много колежи и работодатели търсят в кандидатите.

Не забравяйте да полагате усилия да общувате редовно с приятелите си или да търсите начини да намерите нови приятели. Училищните клубове са чудесно място за начало!

Използвайте времето си разумно

Както вече споменахме, управлението на времето е важно житейско умение, което оказва влияние върху резултатите в гимназията и колежа. През тези формиращи години малките действия, като например да се научите да се появявате навреме или да планирате предварително, за да можете да следвате ангажиментите си, ще ви дадат необходимата дисциплина за постигане на целите през целия ви живот.

Продуктивността може да се прояви и в свободното ви време. Усвояването на нови умения, практикуването на танци, упражненията, работата по изкуства и занаяти или безплатният онлайн курс са все продуктивни начини за прекарване на следобеда през уикенда. Подобни малки дейности също могат да ви помогнат да намерите спокойствие и позитивизъм.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм