Държавата ще финансира обучението на над 46 000 новоприети студенти през учебната 2023/2024 година. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на новата академична учебна година във Военната академия "Георги Сава Раковски". Той цитира и данни, които показват, че през миналата година успешно дипломираните са близо 49 000 души, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

"Броят на завършващите и на новоприетите студенти показва, че младите хора на нашата страна желаят и полагат усилия за овладяване на нови знания и умения. Обща е отговорността да им дадем най-доброто образование и да ги мотивираме да останат тук", каза министърът.

По думите му най-старото военно училище (на 111 години) е дало много за модерната българска държава, пази традициите живи и продължава да ги обогатява с най-високите постижения на съвременния свят.

"Малко хора се замислят, че в основите на някои от най-големите ни победи в историята, стоят знанията, уменията и прогресивното мислене, а ролята на Академията е ключова", каза министър Галин Цоков в приветствието си към студенти и преподаватели.

Гост на събитието бе и министърът на отбраната Тодор Тагарев, а двамата министри участваха и в откриването на нови кабинети във Военната академия. Сред гостите на събитието бяха и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, представители на политическото и военно ръководство на Министерството на отбраната, посланици и военни аташета, акредитирани в България, ректори на висши училища и партньори на Академията, и други.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм