Торнадото, преминало през Халкидики, изкорени десетки дървета, отнесе покриви на заведения и къщи и затвори пристанищата на страната. Местни медии съобщават, че бурята е прекъснала комуникациите и електричеството в няколко района.  Движението до села в област Трикала остава блокирано заради повреда на пътищата към тях.

В същото време, в Италия продължават усилията по възстановяването на региона Тоскана. Една от реките преля, стотици домове бяха наводнени, а двама души продължават да са в неизвестност. Бурята „Киърън”, връхлетяла Западна Европа, доведе до смъртта на 7 души в Италия.

Имаше опасения, че река Арно може да наводни Флоренция, след като бурята вече причини това на близки градове, но водата достигна най-високата си точка вчера сутринта, без да причини значителни щети в историческия град.

С придвижването на бурята бяха засегнати още Пиза и Муджело, където се наводниха болници. В Тоскана жп линиите и магистралите бяха прекъснати, а училищата бяха затворени. Стотици хора бяха блокирани без възможност да се приберат в дома си, включително и около 150 души блокирани в Прато, след като снощи бе спряна жп линия.

В южната австрийска провинция Каринтия, която граничи с Италия и Словения, вятър и проливни дъждове тази нощ доведоха до спиране на тока, блокирани пътища и свлачища. Около 1600 домакинства останаха без ток тази сутрин, предаде австрийската агенция АПА.

Бурята "Киърън" бе предизвикана от мощно въздушно течение от Атлантическия океан и донесе обилни валежи и силни ветрове, които причиниха сериозни наводнения в Северна Ирландия, в други части от Великобритания, в Белгия, в Нидерландия и във Франция.

Около 300 души бяха принудени да напуснат домовете си в Тоскана, а мнозина други останаха без вода и електричество, каза управителят на региона Еудженио Джани. Той добави, че по първоначални оценки бедствието е причинило щети на стойност 300 милиона евро.

Пожарникар е в неизвестност и в област Венето в североизточната част на страната, каза снощи местният управител, цитиран от телевизия "Скай Ти Джи24".

За три часа се е излял 200 мм дъжд в района на крайбрежния град Ливорно, заяви Италианската служба за гражданска защита, като заради пороя реките са прелели. На видеозапис се вижда също как водата отнася най-малко десет автомобила на наводнен път.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм