Бедственото положение в трите общини от област Хасково- Свиленград, Харманли и Любимец ще бъде отменено днес. Това съобщи за Дарик областният управител Минко Ангелов.


Бедственото положение в трите общини бе обявено в късния следобед на 9 август заради множеството пожари, които избухнаха почти едновременно в района, коментира той.


Частично локализиран от две страни и ограничен откъм пътя е другият голям пожар в Хасковско между харманлийското село Изворово и Йерусалимово, община Любимец, който пламна на 9 август. Огънят е обхванал площ от над 2000 дка в сухи треви, храсти и горски масив в силно пресечен и труднодостъпен терен. Вчера в гасенето участваха 8 пожарни автомобила от РДПБЗН – Хасково, служители от горско стопанство и тежка верижна техника от мини „Марица Изток“ – Стара Загора. Пожарогасителните дейности продължават и днес. 


По информация на ГД ПБЗН пожарът в землището на с. Белица, община Любимец, който пламна на 9 август, вече е локализиран. Той е обхванал сухи треви и храсти, а в гасенето са участвали 6 пожарни автомобила от РДПБЗН – Хасково, водоноска на община Любимец и един автомобил на ДГС с 4 служители.  Днес ще продължи работата по окончателното ликвидиране на пожара.


Ликвидиран е и пожарът  в сухи треви, храсти и млада борова гора между с. Страхил войвода, община и с. Пътниково, община Стамболово в област Хасково. Сигналът за него бе полуучен в 16:58 часа в ОЦ при РДПБЗН – Хасково. В гасенето участваха 3 пожарни автомобила от РДПБЗН – Кърджали и 2 пожарни  от РДПБЗН – Хасково.


Продължава борбата с пожара край село Брягово, заради който в късния следобед вчера бе обявено бедствено положение в община Хасково.  Тежка техника и военни се включват днес в помощ на огнеборците, съобщи областният управител Минко Ангелов. Остава с сила и бедственото положение за община Хасково до пълното ликвидиране на пожара край Брягово.


На терен в момента там работят 11 пожарни и 40 души, като на хасковските екипи помагат от пожарната в Ямбол, Кърджали и Смолян.