Отломки от китайска ракета се очаква да се разбият на Земята при неконтролирано повторно влизане в атмосферата този уикенд.

Вероятността да паднат в някоя населена зона е изключително ниска, но това повдигна въпроси за това как различните държави поемат отговорност за своя космически боклук.

Китай изстреля втория модул от космическата си станция (видео)

По-рано имаше призиви от НАСА към китайската космическа агенция да проектира техните ракети да се разпадат на по-малки парчета при повторно влизане в атмосферата, както е международната норма.

На последните ракети, насочени към недовършената китайска космическа станция, известна като Tiangong, липсваше способността за контролирано повторно влизане.

Последното изстрелване беше в неделя, когато ракета Long March 5 пренесе лабораторен модул до станция Tiangong. Китайското правителство каза в сряда, че повторното влизане на ракетата в атмосферата би представлявало малък риск за всеки на земята, тъй като най-вероятно ще падне в морето.

Част от ракета изплува пред хотел до Ахелой

Съществува обаче възможност парчета от ракетата да паднат над населен район, както стана през май 2020 г., когато бяха повредени имоти в Кот д'Ивоар.

Празното тяло на ракетата сега е в елиптична орбита около Земята, където се носи към неконтролирано атмосферно влизане.

SpaceX изравни миналогодишния си рекорд по изстрелвания

Твърде рано е да се знае къде точно ще падне 25-тонното парче отломки. Възможната зона, в която могат да паднат отломките, обхваща САЩ, Африка, Австралия, Бразилия, Индия и Югоизточна Азия, според прогнозите на корпорацията.

„По отношение на Long March 5, изстрелян преди няколко дни, няма известен план за, какъвто беше и случаят с предишни изстрелвания“ каза пред БиБиСи базираният в Обединеното кралство експерт по проследяване на космоса Шон Голдбъроу, директор на Northern Space и сигурност (NORSS).

Руска ракета удари търговски център в Украйна

„Липсата на комуникация, съчетана с това, което може да се счита за непредвидими резултати за предишните две изстрелвания, е основно това, което предизвиква безпокойство“, допълни той.

Проектирането на обекти, които да се разпадат при повторно навлизане в атмосферата, се превръща в приоритет за сателитните оператори. Това се прави отчасти чрез използване на материали, които имат ниски температури на топене, като алуминий.

Китай планира да отиде на Луната, Марс и много по-далеч

В случай на ракети това може да бъде скъпо, но материалите от миналото, използвани за гориво, като титан, изискват много високи температури, за да изгорят. Самият размер на такива обекти също е проблем, особено в случая на Long March 5, тежащ над 25 тона.

Въпреки това други космически агенции проектират своите ракети да се разпадат на по-малки парчета по време на повторно влизане, откакто големи парчета от космическата станция на НАСА Skylab излязоха от орбита и паднаха в Австралия през 1979 г.

ОАЕ обяви мисия в Космоса

Миналата година, след предишно неконтролирано повторно влизане от Китайската пилотирана космическа агенция (CMSA), администраторът на НАСА Бил Нелсън каза:

„Ясно е, че Китай не отговаря на отговорните стандарти по отношение на своите космически отпадъци. Космическите нации трябва да сведат до минимум рисковете за хората и имуществото на Земята от повторно влизане на космически обекти и да увеличат максимално прозрачността по отношение на тези операции“, каза той.

Русия изстреля успешно междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ (видео)

Същата конфигурация Long March 5 е изстрелвана два пъти преди, веднъж през май 2020 г. и отново през май 2021 г., носейки различни елементи от станцията Tiangong.

И в двата случая отломките от "основната степен" на ракетата бяха изхвърлени обратно на Земята, в Кот д'Ивоар и Индийския океан. После последва прототип, който се разби в Тихия океан през 2018 г.

САЩ са тествали хиперзвукова ракета в средата на март, според CNN

Нито един от тези инциденти не причини наранявания, но предизвика критики от редица космически агенции. Във вторник китайският държавен вестник Global Times обвини западните медии във водена от САЩ клеветническа кампания срещу Long March 5.

Ракета от неуспешен тест се взриви над Пхенян

Това последно изстрелване пренесе втория от трите модула до китайската космическа станция. Лабораторният модул Wentian с дължина 17,9 метра ще бъде първата от двете лаборатории, които ще се присъединят към станцията. Китай започна изграждането на космическата станция през април 2021 г. с изстрелването на модула Tianhe. Китай се надява Tiangong да бъде завършен до края на 2022 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм