Алея на големия български и световен творец Милчо Левиев ще бъде открита официално днес в Пловдив. Именуването на алеята, която се намира на Сахат тепе – от ул. „Божидар Здравков“ до площадката с шадравана, беше подкрепено с единодушно решение на Общинския съвет в Пловдив през април 2023 година по повод 85-ата годишнина от рождението на твореца.

На откриването на алеята ще присъстват кметове, общественици и приятели на Милчо Левиев, сред които и президентът с мандат 1997 –2002 година Петър Стоянов. Специално за събитието е поставена указателна табела с една от най-запомнящите се фрази на композитора, монтирани са табла с кратка история за житейския и творческия му път.

Със съхраняването на паметта за големия Милчо Левиев веднага след кончината му се зае неговата спътница певицата Вики Алмазиду. Тази година тя, като създател на сдружението в памет на музиканта, стартира и първото издание на национален музикален конкурс за млади таланти – пианисти на името на Левиев.

Организатори на конкурса, който се провежда в момента са Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и Община Пловдив със съдействието на НУМТИ "Добрин Петков" Пловдив. Голямата награда на името на Милчо Левиев е една еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом. Две еднократни стипендии – отново всяка по 2500 лв. осигурява Община Пловдив. Заключителният гала–концерт и официалното награждаване на лауреатите е тази вечер.

"Предстоят ни концерти, разширяване на мащаба на конкурса и създаването на паметник“, споделя Вики Алмазиду и добавя, че в Пловдив, където беше разпръсната част от праха на Левиев завинаги ще звучи джаз музиката като символ на свободата.