Сътрудниците на президента на САЩ Джо Байдън са открили нова партида секретни правителствени документи, предаде Би Би Си. Първият тайник беше открит в частен офис във Вашингтон, който Байдън използва след като стана вицепрезидент.

Въпросът се разглежда от Министерството на правосъдието на САЩ.

Какво се случва? Всички полети през САЩ са спрени

Бившият президент Доналд Тръмп е изправен пред наказателно разследване за предполагаема злоупотреба с секретни файлове. В сряда все още не беше ясно кога и къде допълнителният транш от файлове е открит от помощници на Байдън.

Оригиналната партида от около 10 документа беше намерена през ноември в Penn Biden Center, мозъчен тръст близо до Белия дом, но излезе наяве едва тази седмица.

ООН: Планът за граничен контрол в САЩ нарушава правата на човека

Съобщава се, че тези документи включват бележки на американското разузнаване и брифинг материали, свързани с Украйна, Иран и Обединеното кралство.

Те се отнасят до времето му като вицепрезидент при президента Барак Обама, но не е ясно защо са се появили в частен кабинет, който той започва да използва след това.

Достъпът до класифицирани документи е ограничен по закон до лица със специално разрешение и има правила за тяхното съхранение.

Секретни файлове са намерени в личния кабинет на Байдън

Всички записи на Белия дом, включително класифицираните, трябва да бъдат предадени на Националния архив на САЩ след изтичането на мандата.

Белият дом все още не е коментирал новооткритата партида. Находката обаче е потвърдена от CBS и други американски медии.

По време на всекидневния си брифинг за пресата в сряда, прессекретарят на Байдън Карин Жан-Пиер отказа да отговори на въпроси относно първия кеш от файлове.

Джо Байдън обяви ситуацията в Калифорния за извънредна

„Това се разглежда от Министерството на правосъдието. Няма да надхвърлям това, което президентът сподели вчера", каза тя.

Карин Жан-Пиер беше притисната защо са били нужни два месеца, докато новината стане публична, и отказа да сподели кога Байдън е бил информиран за това. Откритието стана броени дни преди междинните избори за Конгреса.

Противоречието идва, когато президентът демократ е изправен пред контрол от страна на ново републиканско мнозинство в Камарата на представителите на САЩ.

Байдън инспектира границата с Мексико

Сега, когато демократите вече нямат еднопартийно управление във Вашингтон, идва контролът и отчетността“, коментира в сряда Джеймс Комър, новият председател на Комитета за надзор на Камарата на представителите.

Комитетът започва разследване на президента и семейството му, включително искане Белият дом да предаде документи и съобщения, свързани с класифицираните файлове.

Белият дом информира, че адвокатите на Джо Байдън са предупредили за архивите веднага щом са възстановили класифицираните материали в мозъчния тръст и агенцията ги е извлекла на следващата сутрин.

Камарата на представителите на САЩ все още не може да избере председател

Миналия август агенти на ФБР претърсиха дома във Флорида на предшественика на Байдън и иззеха повече от 10 000 файла, които Тръмп не е предал на Националния архив.

Министерството на правосъдието беше издало призовка за връщане на секретните файлове, преди ФБР да се появи в Мар-а-Лаго.

Повече от 300 документа с класифицирани маркировки, включително 18, обозначени като строго секретни, бяха възстановени от федерални агенти от голф клуба в Палм Бийч.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм