Късно вечерта в неделя, по време на посещението си в Мексико Сити за 10-ата среща на върха на северноамериканските лидери, президентът Джоузеф Байдън обяви, че в щата Калифорния е налице извънредно положение, предаде БГНЕС. Той нареди федерална помощ в допълнение към усилията на държавата и местните власти за реагиране поради извънредните условия в резултат на тежките зимни бури, наводнения и кални свлачища, започнали на 8 януари 2023 г. и продължават, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Белия дом.

Най-малко шестима души, сред които и бебе, са жертвите на лошото време в Калифорния от началото на Нова година

Президентът упълномощава Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) да координират всички усилия за оказване на помощ при бедствия, които имат за цел да облекчат затрудненията и страданията, причинени от извънредната ситуация на местното население, и да предоставят подходяща помощ за необходимите спешни меркиза спасяване на човешки живот и защита на имуществото и общественото здраве и сигурност.

Невиждано от век наводнение откъсна от света части от Австралия (видео и снимки)

По данни на портала poweroutage, в понеделник сутринта повече от 120 000 жилища в Калифорния са останали без ток. Причината за масовото прекъсване на електрозахранването са силните порои и бурните пориви на вятъра. Синоптиците прогнозират също приток на влажен въздух от тропическите райони на щата. В резултат на това в Калифорния може да се стигне до силни порои и снеговалежи в планинските части.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм