Министерството на правосъдието на САЩ преглежда потенциално класифицирани документи, намерени в бившия офис на президента Джо Байдън, съобщиха от Белия дом, цитирани от Би Би Си. 

Около 10 от досиетата бяха открити в заключен килер в Penn Biden Center във Вашингтон през ноември от правния екип на Байдън, заяви неговият адвокат. Партидата е предадена на Националния архив.

Джо Байдън обяви ситуацията в Калифорния за извънредна

Предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп, е изправен пред разследване за пренасяне на секретни файлове във Флорида след неговото президентство.

Според американския партньор на Би Би Си, CBS News, ФБР участва в разследването на секретни документи, намерени в Penn Biden Center, и главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд е бил помолен да прегледа документите.

Източник, запознат с въпроса, каза на CBS News, че партидата не съдържа ядрени тайни и е била в папка в кутия с други некласифицирани документи.

Байдън инспектира границата с Мексико

Ричард Заубер, специален съветник на президента Байдън, обясни в изявление за CBS в понеделник, че файловете са били открити точно преди междинните избори от адвокати на Байдън, които разчиствали офис пространството.

Байдън имаше офис в мозъчния тръст, който е на около миля от Белия дом, от 2017 до 2020 г.

Заубер заяви: „След това откриване (на документите), личните адвокати на президента си сътрудничат с Националните архиви и Министерството на правосъдието в процес, за да се гарантира, че всички записи на администрацията на Обама-Байдън са правилно притежание“.

На 15-ия опит: Кевин Маккартни е новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ

Тръмп реагира в понеделник в сайта си за социални медии Truth Social, питайки: „Кога ФБР ще нападне многото домове на Джо Байдън, може би дори Белия дом?

Тръмп е разследван за предполагаема съпротива на искания да върне около 300 класифицирани документа, които е отнесъл в имението си във Флорида, Мар-а-Лаго, след като напусна поста. Националният архив е предупредил властите за този случай.

Досиетата на Байдън бяха открити малко преди Министерството на правосъдието да обяви, че ще назначи независим адвокат, който да реши дали да повдигне наказателно обвинение срещу Тръмп за файловете, намерени в неговия голф клуб.

Камарата на представителите на САЩ все още не може да избере председател

Конгресменът Джеймс Комър, новият републикански председател на Надзорната комисия на Камарата на представителите, съобщи в понеделник, че обработката на документите на Байдън повдига въпроси относно неутралността на Министерството на правосъдието.

Той подчерта пред репортери: „Това е допълнително безпокойство, че има двустепенна правосъдна система в рамките на Министерството на правосъдието. С това как се отнасят към републиканците срещу демократите и със сигурност как се отнасят към бившия президент срещу настоящия президент.

Полицията на САЩ се готви за нови атаки на Капитолия

Нито Penn Biden Center, нито Националният архив коментираха веднага.

През септември президентът Байдън се появи по CBS и беше помолен да коментира снимка, показваща документите, открити в Мар-а-Лаго.

"Как може някой да е толкова безотговорен?", попита тогава президентът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм