Ново проучване на платформата за екипна комуникация Slack показва, че има връзка между продуктивността и продължителността на работния ден, информира Darik Business Review.

В проучването са участвали 10 000 служители, като данните сочат, че хората, приключващи дейността си в края на работния ден, имат около 20% по-висока продуктивност от тези, които продължават да се трудят и в извънработно време.

3 издайнически признака, че сте на прага на бърнаут

Резултатите от допитването сочат още, че при хората, работещи след края на работния ден, се наблюдават двойно по-високи нива на стрес и бърнаут.

Изследването беше представено в края на годината, в която много изпълнителни директори настояха за връщане на служителите в офисите, което, според тях, би повишило продуктивността. 

Това обаче не допада на част от работещите, тъй като те губят време в пътуване до офиса, а там се разсейват допълнително с излишни дейности.

„Идеята за продуктивността винаги е била, че ако искате да произвеждате повече, трябва да работите по-дълги часове“, казва Кристина Янцер, старши вицепрезидент по изследванията и анализи и ръководител на Slack's Workforce Lab.

„Това е нашата възможност да разбием митовете. Повече работни часове не означават непременно по-висока производителност“, допълва тя.

Проучването показва, че хората, работещи на бюро, смятат, че четири часа дневно в целенасочена работа са идеални като време за приключване на най-важните задачи, докато при срещи от над 2 часа те биха се почувствали претоварени.

Повече от половината анкетирани посочват, че рядко или почти никога не си правят почивки през работно време.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм