В памет на осем забележителни майстори на плаката Александър Сертев, Асен Старейшински, Божидар Икономов, Димитър Тасев, Камен Попов, Николай Ковачев, Огнян Фунев, Стефан Десподов в Сливен днес бе открита изложбата  „ПЛАКАТИ & ПАМЕТ“.

Стартирал като част от програмата на Десетото триенале, проектът продължава като пътуваща изложба. Първото му гостуване е в Сливен, пред възпитаниците и преподавателите на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ и може да бъде разгледан в Галерия „Нова“ до 22 февруари.

„Изложбата отразява желанието на Международното триенале на сценичния плакат – София да бъдат извадени от забрава и подобаващо представени едни от най-ярките постижения на българския плакат. През творчеството на осем забележителни майстори на плаката, оживява българската сценична и визуална култура, стават достояние художествени решения и находки, които са универсални и актуални“, сподели пред Дарик Албена Спасова, организатора и куратор на Триеналето на сценичния плакат.

„Откриваме 2023 година с изложба в Сливен,  в която вложихме много желание и енергия да стане максимално интересна. Колекцията, която до 22 февруари може да бъде видяна в НХГ „Димитър Добрович“  Сливен, е наистина впечатляваща. Показваме осем от най-добрите български майстори на плаката, които за съжаление не са живи. А младите поколения все по-малко знаят за тях по различни причини, сред които липсата на музей на плаката, който да се грижи за популяризиране на това изкуство. Решихме след Триеналето изложбата да бъде показана на местата, където има млади хора, които се интересуват и изучават това изкуство…..И първата точка е Сливен, чудесната галерия „Нова“ към  Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“, каза Албена Спасова..

„Нашата задача е да държим жива нашата плакатна школа”, изтъкна тя.

Чуйте в аудиото:

Директорът на Художествената гимназия Александър Дойчинов припомни, че още през 1991 година в Сливен, за първи път в Средно училище в България, започва да се изучава рекламна графика, което включва и плакатно изкуство. Той изрази удовлетвореност, че гимназията открива сезона си за 2023 година с изложба на колекция от театрални плакати, чрез която се представят изключителни имена на българското плакатно изкуство.

„Изкуството е вечно, но тази вечност трябва да се поддържа с визия, с изяви, защото иначе – няма вечност, а има забрава“, коментира Дойчинов.

Чуйте в аудиото:


„Плакатите са много реалистични“, коментираха ученици от гимназията домакин, но добавиха, че все още не познават голяма част от авторите и с желание ще научат повече за тяхното изкуство.

Чуйте:

Сред гостите на събитието бяха директорът на Драматичен театър "Стефан Киров" Радост Костова, представители на Държавния куклен театър в Сливен, преподаватели от Художествената гимназия, сред които Маргарита Дончева – носител на наградата за млад автор от Петото триенале  на сценичния плакат.

След Сливен изложбата „ПЛАКАТИ & ПАМЕТ“ ще гостува в Пловдив и в Бургас.