Строители на новата жп линия между София и Пловдив откриха запечатано в бутилка писмо с послание от 1886 година, съобщава bTV. Бутилката, която е от края на 19-и век, е била зазидана в мост по жп линията Белово-Цариград. Геодезистът Ивелин Русев попада на бутилката, скрита в специална ниша, докато работи по отсечката Костенец-Септември.

„Открили сме част от историята на България. Зарадвахме се и решихме, че трябва да бъде предадено в музея в Белово“, коментира той. На пръв поглед бутилката е много стара, вероятно от вино, счупена е, но запечена с восък.

30 метра под земята е изкопът, в който е намерена историческата бутилка край Белово, където е бил старият римски път - така че не е изненада, че такъв артефакт е открит точно на това място.

След 137 години се разкрива посланието с дата 19 юни 1886 г. от главния инженер и главния зидар на италианската компания, на която султан Абдул Хамид е поръчал изграждането на жп линията Цариград-Белово-София.

„Намирането на това писмо е изключителен факт, защото Белово е жп станцията, която в златните години на България има наистина водещо значение в индустрията“, казва Севдалина Попова, историк от музея в Белово.

Откривателите на бутилката замислят да поставят в строежа на жп линията нова бутилка и също да отправят послание към бъдещите поколения. Новата жп линия София-Пловдив се очаква да бъде завършена след около година.

Новините от Пловдив