На 9-ти февруари в един от търговските комплекси в Плевен се състоя откриването на поредното, юбилейно 20-то издание на Международно изложение-договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“.

Тази година в изложението участват около 105 български и чуждестранни фирми. То се организира от „Партнерс Експо“ ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен, под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите, в сътрудничество с пчеларските организации в България и с активното съдействие на Областна администрация - Плевен.

При откриването, зам.-министърът на земеделието и горите, доц. Крум Неделков с основен ресор животновъдство, каза:

„През последните години пчеларството у нас промени своя облик като се превърна в динамично развиващ се сектор с експортна ориентация и имидж.

Пчеларството е еднстевният подсектор от животновъдството, който до края на 2022 г. беше подкрепян чрез самостоятелна програма, финансирана както с европейски, така и със средства от държавния бюджет.

За целия период на прилагане на програмата от 2008 г. до момента, е изплатен финансов ресурс в общ размер на над 65 млн лева, а само за последната програма изплатеният финансов ресурс е 18 543 000 лева, като по този начин беше постигнат най-висок процент на усвояемост на бюджета от близо 82 %“.

Зам.-министърът на земеделието Крум Неделков каза още, че пчеларският сектор е подкрепен през 2022 г. от допълнителни 8 милиона лева за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19, като на пчелно семейство помощтта е достигнала 13 лева ма кошер.

„Заради усложнената външнополитическа обстановка, свързана с войната в Украйна, която оказва негативно влияние върху икономиката на пчеларите, беше отпусната допълнителна помощ от 24 лева на пчелно семейство“.

Зам.-министър Неделков отбеляза още, че пчеларският сектор ще бъде включен за подкрепа и в Подмярка 22.1 – Извънредно временно подпомагане на земеделски стопани, особено засегнати от последиците от войната в Украйна. Средствата по нея ще бъдат предоствеани през настоящата 2023 г.

„Освен с тази финансова подкрепа, ние подкрепяме бранша и с провеждане на събития като днешното Международно пчеларско изложение Плевен 2023. Уверявам ви, че може да разчитате и занапред на Министерството на земеделието в организирането на инициативи като тази“, каза още Крум Неделков.