Фронтменът на The Pogues Шейн Макгауън (Shane MacGowan) почина на 65-годишна възраст след скорошен престой в болница, където бе диагностициран с енцефалит.

Снимка Getty Images: Шейн Макгауън 

Певецът и автор на песни, сред чиито хитове са Fairytale of New York от 1987 г. и A Pair of Brown Eyes, не се е чувствал добре от известно време.

Макгауън също така имаше добре документирани проблеми с наркотиците и алкохола.

Съпругата му Виктория Мери Кларк заяви в Инстаграм: "Макгауън означаваше света за мен".

В изявление на говорителя на Макгауън се потвърждава, че той "е починал тази сутрин (30 ноември) със съпругата и сестра си до него".

"По време на кончината му бяха прочетени молитви и последен обред", добави той.

На 22 ноември Кларк съобщи, че той е напуснал болницата, а само няколко дни по-късно тя заяви, че са отпразнували годишнината от сватбата си и са благодарни, че "все още са живи".

Роден в Кент, Макгауън е син на ирландски имигранти и е фронтмен на The Pogues от 1982 г. до разпадането им през 2014 г.

През 1982 г. той създава ирландската пънк група Pogue Mahone, по-късно съкратена на The Pogues, и издава седем студийни албума.

През 1988 г. Кърсти Маккол си сътрудничи с The Pogues за коледната песен Fairytale of New York, написана от Макгауън, която стига до второ място в британската класация и остава една от най-обичаните коледни песни в Обединеното кралство.

Макгауън разкри, че миналата година е бил диагностициран с енцефалит във видеоклип, публикуван в социалните мрежи в навечерието на Нова година.

Според уебсайта на Националната здравна служба (NHS) това е необичайно, но сериозно състояние, при което мозъкът се възпалява.

Освен това от 2015 г. насам той използва инвалидна количка, след като се нарани при падане.

През 2018 г. той беше удостоен с награда за цялостно творчество на партито по случай 60-ия му рожден ден в Националната концертна зала в Дъблин.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм