Столичният общински съвет вече има председател! След седем неуспешни опита, с 47 гласа „за“ общинските съветници избраха Цветомир Петров за временен председател на местния парламент. Кандидатурата е на ПП-ДБ-СС, но всички подкрепили го, заявиха, че не става дума за договорки и сглобки, а за временно техническо решение до приключване на политическия сезон в края на юли, за да се отпуши работата на Съвета.

Пламен Данаилов от ИТН получи четири гласа, а Емил Димитров от “Възраждане” - 3. Недействителни бюлетини бяха 5.

Постигнахме споразумение. По-широк консенсус. Направихме всички крачка напред – не е нито крачка встрани, нито крачка назад, за решаване на кризата в Столичния общински съвет“, коментира Вили Лилков от „Синя София“. Той добави, че  формацията му ще подкрепи избора на председател, за да потръгне работата в СОС. 

Карлос Контрера от ВМРО заяви, че се работи по формулата за временен избор на председател до юли, който не е ротационен. „Няма коалиции, няма мнозинство. Никой не дава подкрепа занапред. Това е административно преодоляване на една пречка“, каза той.

Във „Възраждане“ обаче имаше разнобой. Красимир Гълъбов заяви, че част от групата подкрепя решението за „отпушване на работата на СОС“. Но Деян Николов бе категоричен, че с него се оформя новата сглобка и заговори за купуване на общински съветници от всички групи. 

„Което обуславя това, което можем да очакваме от този СОС през следващите 4 години, а именно корупция. Защото купуването на общински съветници е директна и пряка форма на корупция“, каза Николов.

Иван Таков от БСП коментира, че градският съвет на партията е взел решение да подкрепи председател при наличие на широк консенсус. 

„Всякакви спекулации, че има някакво съглашателство, някакво разбирателство, някакви сглобки, коалиции или некоалици са спекулации“, каза Таков. И добави, че БСП имат отговорност към София и гражданите.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че подкрепа за председателя на ПП-ДБ-СС би била предателство към червените избиратели и липса на морал. Напомни и, че е в момента градската организация и Ваня Григорова оспорват изборите с настояване съдът да ги отмени. И, че евентуалната подкрепа за „тези хора, за които твърдиш, че са незаконно избрани, е висша форма на лицемерие“.

ПП-ДБ-СС все още не са намерили политическа подкрепа в СОС, коментира Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС.

„Формула, която формира, каквото и да е коалиция, мнозинство, сглобка, сватба, заварка и всичките популярни метафори от последно време – не е налице“, каза Прошков. Той добави, че всички политически групи без ИТН са декларирали, че е време за компромисен и тестов вариант до лятото.

Борис Бонев от СС, който не успя да събере необходимата подкрепа за председателското място в СОС, заяви: „Това, което се демонстрира с днешното решение е проява на изключителна отговорност от страна на абсолютно всички и от името на най-голямата група ние бихме искали да им благодарим за това“.

Договорката между групите в СОС не включва председатели на комисии, а единствено председател на местния парламент. 

След избора на Цветомир Петров дойде и негово изявление. „Съзнавам, че не политическото доверие е в основата на моя избор, а труден компромис от страна на всички политически сили. Съзнавам и, че компромисът и постоянен политически диалог ще са в основата на този състав на СОС“, коментира той. И добави: „Единственият компормис, който не бива да допускаме е с развитието на града ни. Крайно време е да започнем най-сетне да вършим това, заради което гражданите са ни изпратили да ги представляваме. Имаме толкова общи програмни цели – нека се фокусираме върху тях, а не върху нещата, които ни разделят“.  

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм