От днес в страната се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу коклюш. Те ще продължат до 31 юли 2024 г. 

В сряда служебният здравен министър Галя Кондова съобщи, че в страната са регистрирани 843 случая на коклюш. Тя поясни, че имунизационният календар вече е актуализиран, а ваксината срещу коклюш може да се прилага и при деца, навършили 6-седмици. 

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират имунизации срещу коклюш, които са по желание на бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица включително. Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия и тетанус.

При съобщен случай на коклюш, здравните инспекции  ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му хора и външната среда.

Ако има регистриран случай на коклюш в детски градини и училища, здравното министерство отбелязва, че трябва да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, както и да се осигурят  достатъчно хигиенни материали. Ще се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други,  ако  детето е с проявени симптоми няма да има възможност да ходи на училище или детска градина. 

Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане.