Кампанията за прием на ученици в първи клас в Пловдив за новата учебна 2023/2024 година ( за родените през 2016 година деца) започва на 10 май, съобщиха от местната управа. Родителите могат да кандидатстват онлайн чрез електронната система за прием на ученици на Община Пловдив, където ще бъдат обявени свободните места. 

Крайният срок за първото класиране е 31 май, а резултатите от него ще станат ясни на 2 юни. Следват още две класирания – на 15 и на 27 юни.

Заявление за кандидатстване в първи клас може да бъде подадено и на хартиен носител (по образец) в избраното от родителите училище по първо желание, в срок до 30 май. Важно условие е подаването само на едно заявление – по  интернет или на хартиен носител, защото системата не позволява въвеждане на второ заявление за едно дете.

Очаква се кандидатстващите деца с регистрация в Пловдив да са приблизително 3200 – колкото беше приемът и през предходната година. По предварителни данни, местата ще са над 3400 в 45 общински училища. Това означава, че са осигурени места за всички деца, уточняват от администрацията.

Критерият с най-голяма тежест за прием е местоживеенето на детето. Най-голям брой точки получават тези с настоящ или постоянен адрес над 3 години в съответния прилежащ район на училището. 

Беше приета промяна в критериите, свързана с адресната регистрация. При смяна на адреса (настоящ или постоянен), когато последният и предходният адрес са в района на едно и също училище, ще се взема под внимание регистрацията на предходния адрес за определяне на уседналостта. Добавен е и нов критерий за децата, които завършват предучилищното си образование в детските градини, прилагащи Монтесори педагогика. За тях се предвиждат допълнителни 2 точки, ако родителите желаят децата им да продължат образованието си в паралелките, работещи по Монтесори.

Тъй като предстои да бъдат направени промени в структурата на данните, свързани с приетите изменения и допълнения в правилата, то всички създадени чернови на заявления за кандидатстване ще бъдат анулирани и родителите ще получат известия на електронните си пощи. Затова препоръката към родителите е да не бързат с въвеждането на данни в електронната система преди да е стартирала кампанията.

През 2023 година електронно централизирано класиране и записване на деца в първи клас ще се проведе за седми път в Пловдив. Над 85% от семействата кандидатстват през електронната система.