От 1 октомври извинителните медицински бележки стават електронни. Това ще важи за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, независимо дали бележката е издадена от личния лекар на детето, или от лекар специалист в болничната или извънболничната помощ. Електронната извинителна бележка винаги ще се издава след преглед на ученика, който е безплатен, което означава, че и тя ще се дава безплатно.

Когато лекарят извърши преглед, информацията ще се вписва в Националната здравно-информационна система посредством специализирания софтуер. Още на този етап се създава електронен документ, който ще достига до централизираната система на МОН. От там нататък бележката се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик, обясни Йоловски.

Електронната извинителна бележка ще допринесе и за по-ясната статистика колко деца и от какво боледуват, заяви министърът на здравеопазването на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Според него не е нужно детето да се реди отново на опашка пред лекарския кабинет след периода на боледуване. Министърът заяви, че такова е и мнението на Българския лекарски съюз (БЛС). Ще се обсъжда как това да стане, добави Хинков. 

От БЛС приветстват въвеждането на електронния медицински документ за ученици. Бихме искали такива стъпки да се случват по-често и по-бързо, каза председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

На въпрос безплатно ли ще бъде издаването на електронната медицинската бележка, здравният министър каза: „Безплатно беше досега, безплатно ще бъде и в бъдеще“. На уточняващо питане за случаи, при които лекарите казват, че медицинската бележка не е включена в основния пакет дейности, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Маджаров коментира така: "Медицинската бележка е краен етап на извършването на преглед. Прегледите при личните лекари за деца са безплатни. Няма да коментирам отделни случаи, ако има такива, моля, да ни бъдат съобщени". 

През миналата учебна година над 270 хил. ученици са отсъствали от училище по уважителни причини, а средният брой отсъствия на един ученик е 50, поясни министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. 

Средно на един ученик се падат по около 50 отсъствия по извинителни причини, което не е малка цифра, допълни той.

Министър обясни, че ще се вижда на какво се дължат тези отсъствия и това ще бъде полезно за екипите за приобщаване и връщане на учениците в образователната система. Дигитализацията на медицинската бележка за учениците ще намали и административната тежест и за учителите и директорите, отбеляза още Цоков.

Наличието на електронни бележки ще съкрати административната работа на класния ръководител между два и три часа на месец, посочи той.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски отбеляза, че се надява съвсем скоро и за денталните услуги да се издава електронна медицинска бележка за ученици. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм