Варненският окръжен съд остави за постоянно в ареста 33-годишния мъж, задържан след разкриването на високотехнологична наркооранжерия във варненското село Млада гвардия. Това стана по искане на Варненска окръжна прокуратура.

Птицеферма във варненско село превърната в наркооранжерия (СНИМКИ)

Пламен П. беше задържан за срок до 72 часа и му бе повдигнато обвинение, след като на 18 септември бе  разкрита високотехнологична оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа. Тя се помещавала в стара стопанска постройка в село Млада гвардия, община Ветрино, като там имало и съоръжения за добиване на марихуана и подготовка за разпространението й.

Според обвинението, 33 годишният Пламен П. сключил предварителен договор за покупка на недвижим имот в Млада гвардия. След плащането на началната сума от 50 хиляди лева по банков път, той влязъл във владеене на бившата птицеферма и съоръженията към нея. Доказателство за това е приемо-предавателен протокол от 3 май тази година, с който му е била предадена собствеността. Останалата сума от сделката до 300 хиляди лева трябвало да издължи разсрочено. Според разследващите, той веднага започнал да инвестира в оборудване на помещенията за отглеждане на марихуана.

Оранжерията е била снабдена с генератори за електрическа енергия, с осветителни тела и овлажнители за въздух, с вентилационни, климатични, поливни системи и всичко необходимо за отглеждането на растенията. От мястото били иззети около 1000 стръка коноп в различен стадий на растеж, както и над 2 кг суха тревиста маса. 33-годишният варненец е бил ползвател на имота.

ПП изключи свой член, направил наркооранжерия

След като изслуша доводите на прокуратурата, Окръжният съд прецени, че искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 33-годишния мъж е основателно и остави Пламен П. в ареста. Определението подлежи на обжалване.