Доста дъжд, гръмотевици, бури, дори градушки - типична пролет. Това време ни съпътсваше в последните дни, очертава се подобна картина и в близко бъдеще. Заради развитието на атмосферната циркулация, по-нестабилната атмосфера ще ни съпътства поне до средата на следващата седмица.

В събота ще е с повече слънце и с малка възможност за валежи, но в неделя, на много места в страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има превалявания, придружени и от гръмотевици.

В понеделник, вторник и сряда също ще има условия за превалявания, главно в следобедните часове и над планинските райони на Западна България и Южна България.

От сряда нататък до събота и температурите ще се повишат, и възможността за превалявания ще е по-малка. Тогава над района на Балканите ще се пренасят по-топли въздушни маси от юг, югозапад и температурите ще се повишат, ще са от 25 до 30 градуса. Ще има и доста слънце, но типично летни температури не се очакват.

В началото на седмицата, започваща от 20 май, според синоптичните модели, се очаква ново понижение на температурите и тенденция към лабилизиране на атмосферата. Това означава, че ще видим нови валежи от дъжд с гръмотевици и понижение на максималните температури.

Над Европа ситуацията е подобна, нормални температури за средата на месец май, не се виждат топлинни вълни, твърде модерни в медиите,  ще вали на много места, но разбира се ще им и много слънце в отделните райони на континента.

Прогнозата е сравнително кратка, защото няма съществена промяна, но такава ще настъпи. Да видим, дали това ще се случи в последната десетдневка на май и какво ще ни поднесе една евентуална промяна.

Глобалната приземна температура остава стабилна, макар че леко се повиши в последните две седмици с 0,02 десети от градуса и се установи на 14,63 градуса, според специализирания сайт temperature.global.

В медиите се разпространява информация, която твърди, че производствата на храна в световен мащаб е застрашено при слабото повишение на приземните температури. 

Как климатът застрашава храната ни от изчезване

Важно е да отбележим, че подобни твърдения са не само неверни, но те са и опасни, защото създават усещане у хората, които не са специалисти в областта на промените в климата, че ситуацията е критична и животозастрашаваща. 

Климатът е стабилен, няма никакви основания за тревога, няма климатична извънредна ситуация и всички приказки в тази посока преследват други цели. 

Всички данни покзават, че производството на храна в световен мащаб е не само стабилно, но и се увеличава, как иначе ще се изхранват над 8 млрд. души на планетата. 

Цените на хранителните продукти са стабилни, това показват данните от световните борси. Ако действително имаше проблеми с климата, това моментално щеше да се отрази на цените на основните хранителни пордукти. Такава тенденция няма.