В 11 от общините в Пловдив област се провеждат балотажи, като в 9 от тях участват и досегашните кметове.

Изключително оспорвана изглежда ще е битката в Перущица между Мария Вълканова (ПП ГЕРБ) и Николай Баков (МК БСП), в Сопот – между досегашния кмет Деян Дойнов (МК Бъдеще за родината) и Станислав Стоенчев (от МК БСП за България, в която влиза и ДПС), както и в Съединение, където разликата между Атанас Балкански (ПП ГЕРБ) и Георги Любенов (БЗНС) на първи тур е само 105 гласа. Калин Калапанков (БСП) е в надпревара с кандидата на ГЕРБ Нели Минчева в Брезово. 

Голям е залогът и в Стамболийски, където балотажът е между областния координатор на ГЕРБ и досегашен кмет Георги Мараджиев и Петър Неделев от Алтернатива на гражданите.

В Първомай  един срещу друг се изправят Чавдар Здравчев от ПП–ДБ и Николай Митков БСП за България. В Асеновград за кмет на общината на втори тур се борят досегашният кмет д-р Христо Грудев от ГЕРБ и Петко Чирпанлиев от БСП. В Карлово жителите, които ще отидат до урните днес, ще гласуват за един от двамата дългогодишни съперници - д-р Емил Кабаиванов от МС СДС (ГЕРБ) и Веска Ненчева от БСП.

Досегашният кмет на община Марица Димитър Иванов, издигнат от „Обединени земеделци“ се явява на балотажа с Виолета Христодулова от БСП.

В Калояново на втория тур участват Виктория Михайлова от местна коалиция, подкрепена от ПП-ДБ и Младен Кичев от СДС, а в Хисаря - Пенка Ганева от ГЕРБ и Ива Вълчева от БСП.

На първия тур на местните избори бяха преизбрани шестима от кметовете в Пловдив област. Това са  Павел Гуджеров (ГЕРБ) в Раковски, Мария Белчева (ГЕРБ) в Куклен, Павел Михайлов (БСП) в Община Родопи, Димитър Здравков (БСП) в Садово, Атанас Калчев в Кричим и Валентин Симеонов (ДПС) в Лъки.

Балотажи днес ще има и в малки населени места в 16 от общините, като най-много са те в община Родопи. Над 900 са избирателните секции в областта.