Осем учители и директори на учебни заведения от русенско ще бъдат удостоени с най-престижното почетното отличие на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски“. Призовете ще бъдат връчени на преподавателите от областния управител Анатоли Станев и началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева. Предложенията за наградените са направени от РУО, учителските синдикати и работодателските организации в системата на образованието.

Церемонията ще се състои в сряда /31 май/ от 10.30 часа в зала „Свети Георги“ на Областната администрация. Инициативата се организира съвместно от Областната управа и РУО. Предвидена е и кратка културна програма с участието на ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“.

Отличието е учредено през 1996 година и по традиция се връчва в дните около един от най-обичаните български празници – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Наградата на името на „патриарха на българските учители и книжовници“ се присъжда на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието. Наградата няма материален характер. Целта ѝ е да насърчи устойчивото и иновативно училищно и предучилищно образование.