По обвинителен акт на Районна прокуратура – Добрич, внесен във връзка с бързо производство за престъпление по чл. 343Б, ал. 2 от НК, съдът призна за виновен 46-годишен мъж от село Златия, обвиняем за това, че управлявал автомобил след употреба на алкохол след като бил осъждан за това през 2021 година. Само за 5 дни Прокуратурата постигна осъдителна присъда за К.Т., като определеното му наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца. Освен това той ще бъде лишен от правото да управлява МПС за срок от 24 месеца и ще трябва да заплати глоба в размер на 1200 лева.

Към този период се добавят и 6 месеца „лишаване от свобода“, тъй като мъжът е извършил деянието в периода на изпитателен срок по предходно осъждане за същото. Така подсъдимият ще влезе в затвора за период от 16 месеца.

Случаят, за който беше осъден К.Т. е от 10 юли 2022 година, когато докато управлява автомобила си, той бил спрян за проверка. При направения му тест за употреба на алкохол било установено, че мъжът управлявал МПС с концентрация от 1,58 промила алкохол в издишания въздух. Проверката установила също, че 46-годишният обвиняем не за пръв път сядал зад волана след като е употребил алкохол. Година по-рано той бил осъден за същото престъпление с наказание от шест месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което било отложено с три години изпитателен срок.

Присъдата на Добричкия районен съд подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в града.