“Роберт Фицо е между живота и смъртта. Пожелаваме му бързо възстановяване и връщане на работа”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред общественото радио в Будапеща в петък, цитиран от “Ройтерс”.

Коментарът му идва по повод стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо преди два дни, която се определя и като първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от над 20 години. Срещу Фицо бяха изстреляни няколко куршума, четири от които попаднаха в тялото му.  Премиерът се намира в интензивно отделение, след като претърпя няколко тежки операции.

“Молим се за министър-председателя и подкрепяме Словакия. В тази ситуация щяхме да имаме голяма нужда от Роберт Фицо и помирена Словакия” каза Орбан.

Унгарският премиер коментира, че Фицо дори и да се възстанови, с месеци няма да може да може да изпълнява задълженията си и то точно в навечерието на изборите за Европейски парламент. 

“Изправени сме пред избори, които ще определят не само членовете на Европейския парламент, но заедно с изборите в САЩ могат да решат и хода на войната и мира в Европа” изясни Орбан.