Оранжев код за очаквани обилни валежи и вятър в общините Хасково, Димитровград, Минерални бани, Маджарово, Стамболово, Тополовград и Ивайловград в област Хасково прогнозират за днес от НИМХ.


Предупреждението е за значителни валежи с количества до 40-60 mm, интензивен валеж - над 30 mm за 6 часа и силен вятър с пориви до 20-24 m/s.


Синоптиците прогнозират първи сняг за сезона във всички общини от региона, а за тези с оранжев код- образуване на снежна покривка от 10 до см, снежна виелица и поледица. В останалите прогнозата е за образуване на снежна покривка до 10 см и заледяване на пътните настилки.


От община Хасково обявиха, че са в готовност за зимата и ръководеният от заместник-кмета Динко Тенев Оперативен щаб от снощи започна дежурства. Общинското предприятие „Екопрогрес“ разполага с 6 основни тежки машини за снегопочистване, две от които мултифункционални и 3 колесни багера, на които се монтират гребла при необходимост. Налични са 300 тона сол и 100 тона пясък, а при нужда има готовност да се доставят допълнителни количества, уверяват от общината.