Организацията на обединените нации (ООН) спря разпределението на храна във вторник в южния град Рафах в Ивицата Газа, това предаде „Асошиейтед прес“. От ООН са посочили като причина липсата на доставки и влошената ситуация със сигурността, причинена от разширяващата се военна операция на Израел . Организацията подчерта, че хуманитарните операции за помощ на територията са пред крах.

Новината идва на фона на хаотично изселване през последните две седмици, при което стотици хиляди хора избягаха от Рафах, търсейки подслон в нови палаткови лагери или райони, които вече са опустошени от предишни израелски офанзиви.

Според израелската военна служба COGAT,  близо 400 000 души все още се намират в Рафах, след като около 900 000 са избягали.

Анонимен висш американски служител коментира, цитиран от световните агенции, че Израел е отговорил на много от опасенията на администрацията на американския президент Джо Байдън относно пълномащабното сухопътно нахлуване в Рафах, насочено към изкореняване на бойците на Хамас. Президентът на САЩ по-рано се противопостави на такова нападение, настоявайки за планове, които да приоритизират безопасността на невинните палестинци, особено в контекста на град, пълен с разселени цивилни.

Служителят уточни, че администрацията на Байдън все още не е одобрила израелския план за нахлуване в Рафах. Въпреки това, той отбеляза, че направените от Израел промени в плана показват сериозно отношение към опасенията на американската администрация.