Греяното вино се смята за неприемлива напитка на германския Октоберфест. Очаква се посетителите да пресушават еднолитрови халби бира. Сега ще бъде направено изключение заради влажното и студено време, предаде ДПА.

Щандовете за сладолед на прочутия фестивал в Мюнхен имат право да продават топло вино от неделя. Решението на организаторите е в отговор на прогнозите за студено време. 

Открит е Октоберфест след двегодишна пауза

Греяното вино е популярна напитка на коледните щандове в Германия, но е нежелано на най-големия бирен фестивал. Според организаторите коледните песни на някои щандове са били прекалени. Допускането на продажба на вино обаче е било необходимост. „Това ни гарантира, че продавачите на сладолед ще се върнат през 2023 г.“ 

Фестивалният мениджмънт допуска продажба на вино в извънредни случаи – например при ограничена продажба на сладолед заради студено време. Греяното вино се появи на фестивала през 2008 г. Причината за това бяха температури около 10 градуса дни наред. 

Октоберфестснимка: Unsplash След двегодишно прекъсване Октоберфест се завръща, но с 15% по-скъпа бира

Октоберфест започва на 17 септември тази година. Началото на фестивала беше придружено от валежи и едва няколко слънчеви дни. В резултат на това посещаемостта беше по-ниска от очакваното, особено след двугодишното прекъсване заради пандемията от коронавирус. Досега посетителите са около 3 млн. души. 

Само през първата седмица на фестивала през 2019 г. посетителите бяха около 3,3 млн. души. 

Въпреки всичко Октоберфест отново привлича обичайните си посетители, сред които семейства и много англоговорещи туристи. 

Очаква се прочутият фестивал на бирата да бъде последван от ръст на инфекциите от КОВИД-19. 

Октоберфест продължава до 3 октомври. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм