Великденски добавки в размер на 100 лв. ще получат пенсионерите с пенсии под 526 лв., каквато е линията на бедност в страната. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 г.

"Хората, които направиха, постараха се и държаха бедни пенсионерите и им дигаха с по два лева пенсиите на година в последните 12-13 години са ги научили да хвърлят на калпак пари от джипката, и то даже това не са пари, а подаяние. Това е дискриминация и ние няма да участваме в разделянето на българските граждани, и то по най-светлите празници", каза Митев.

Предложението бе подкрепено със 138 гласа "за", единствено от ПП-ДБ гласуваха с "въздържал се". Разчетите показват, че за изплащането на тези добавки са необходими общо 54 милиона лева, които ще дойдат от бюджета на Националния осигурителен институт.

Очаква се след обнародването на промените в Държавен вестник, Националният осигурителен институт да изплати великденски добавки на 534 хиляди пенсионери. 

Предложението за великденските добавки беше прието след близо два часа дебати и след редица остри реплики. Мярката срещна съпротива от "Продължаваме промяната-Демократична България". Според Искрен Митев това решение е несправедливо, защото ощетява милион и половина пенсионери, които няма да получат нищо.

Георги Свиленски от БСП призова всички пенсионери да бъдат подпомогнати – с по 100 лева най-бедните и с 50 лева – всички останали, предложението обаче не бе прието.

От ДПС, които заедно с ГЕРБ-СДС са вносители на предложението само най-бедните пенсионери да получат добавки, заявиха, че според тях в условията на следкризисно увеличение на цените най-уязвими  пенсионерите с най-ниските доходи.

Чуйте подробности в прикачения файл.