Върховният административен съд (ВАС) касира избора на кмет на община Панагюрище. Това гласи решение от вчера, което изцяло потвърждава решението на Административния съд в Пазарджик от 27 ноември миналата година за обявяване на резултата от балотажа за недействителни. 

Делото на първа инстанция бе заведено от доскорошния кмет на града Никола Белишки, който изгуби на балотажа с 28 гласа разлика. Пазарджишките магистрати установиха редица нередности при отчитането на резултатите, най-вече в 25 секция в село Попинци. Констатирани са множество задрасквания и поправяния на оспорения протокол на секцията, както и спорни 18 бюлетини, за които съдът подробно е описал точните нередности.

Процесът продължи във ВАС по жалби от спечелилия кандидат Желязко Гагов и Общинската избирателна комисия в Панагюрище. Крайното решение гласи, че не са допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, съдебният акт е надлежно и подробно обоснован и е приложен правилно материалния закон.

Новият кмет на града Желязко Гагов и Общинската избирателна комисия са осъдени да платят по 1800 лева на Никола Белишки за съдебни разноски. Решението е окончателно.