Компанията SpaceX е обвинена в незаконно уволнение на осем служители, които са били критични към главния изпълнителен директор Илон Мъск, предаде Би Би Си.

В жалба на американска агенция по труда се казва, че служителите са изпратили отворено писмо до ръководителите на фирмата през 2022 г., в което подробно описват опасенията на работното място. 

Жалбата от регионален служител в Националния съвет по трудови отношения (NLRB) обвинява SpaceX в нарушаване на правата на работниците съгласно федералния трудов закон, който позволява на колегите съвместно да се застъпват за по-добри условия на труд.

В жалбата се казва още, че участниците в отвореното писмо са били разпитани, преди да бъдат освободени от работното си място.

Съобщава се, че адвокатите на един от бившите служители, Дебора Лоурънс, са обвинили SpaceX в "токсична култура", където тормозът се толерира.

В изявление, видяно от Ройтерс, Лорънс казва: „Написахме отвореното писмо до ръководството не от злоба, а защото ни беше грижа за мисията ни и хората около нас“.

Главният юрисконсулт на NLRB действа като прокурор и завежда делата пред петчленния съвет, назначен от президента на организацията.

Ако SpaceX не се споразумее, делото ще бъде разгледано от административен съдия, чието решение може да бъде обжалвано пред борда и след това пред федерален апелативен съд. Изслушването е насрочено за 5 март.

Ако NLRB установи, че уволненията са нарушили трудовото законодателство, тя може да нареди работниците да бъдат върнати на работа и да им бъдат върнати заплатите.

Компаниите на Илон Мъск са били обвинявани в нарушаване на правата на служителите и преди.

През октомври NLRB обвини X, известен преди като Twitter, в незаконно уволнение на служител заради туитове, оспорващи политиката на компанията за връщане в офиса. X отрече да е извършил нарушение.

Производителят на електрически автомобили Tesla също се сблъска с няколко жалби от NLRB, които включват твърдения за расова дискриминация в неговите фабрики. Tesla заяви, че не толерира дискриминация.

През август Министерството на правосъдието на САЩ съди SpaceX, твърдейки, че дискриминира бежанците и търсещите убежище при наемането на работа.

По това време Мъск публикува в X: „Законът на САЩ изисква поне зелена карта за наемане в SpaceX, тъй като ракетите се считат за напреднала оръжейна технология“.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм