Парламентът на Украйна и неговият председател се подиграха на милиардера Илон Мъск, след като той публикува меме в притежаваната от него платформа, осмиваща молбите на президента Володимир Зеленски за военновременна помощ от Запада, съобщиха от Ройтерс.

Илон Мъск е собственик на компанията "Спейс Екс" (SpaceX), която предоставя сателитни комуникационни услуги на "Старлинк" Starlink, жизненоважни за отбранителните усилия на Украйна.

Изявленията му понякога разгневяват Киев след пълномащабната инвазия, започната от Русия през февруари миналата година.

Илон Мъск публикува в платформата си X, известна преди като Twitter, меме, на което се вижда Зеленски и надпис: "Когато са минали 5 минути и не сте поискали помощ от милиард долара."

Украинският лидер и неговите висши лейтенанти се обърнаха към съюзниците си по време на войната, за да осигурят милиарди долари военна помощ за преодоляване на последиците и отблъскване на руската инвазия.

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук отвърна на закачката на Мъск със собствен пост в X.

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук нападна подигравката на Мъск със собствената си публикация в X. "Случаят, когато ... (Илън Мъск) се опита да завладее космоса, но нещо се обърка и след 5 минути беше затънал до очи", очевидна препратка към неуспешното изстрелване на ракета на "Спейс Екс" през април.

На официалната си страница в X парламентът на Украйна обвини Мъск в разпространение на руска пропаганда, като публикува собствена версия на меме със снимка на Мъск и надпис: "Когато минат 5 минути и не си разпространил руска пропаганда" (публикацията в Х е вече изтрита).

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, който в миналото е критикувал някои от изявленията на Мъск, заяви в публикация в X, че премълчаването или иронизирането на Украйна е в полза на руската пропаганда.

"За съжаление, не всеки и не винаги, макар и да е значима медийна фигура, но намирайки се на хиляди километри от епицентъра на войната, е в състояние да осъзнае какво представляват ежедневните бомбардировки и виковете на деца, които губят родителите си", заключи той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм