Обвиненият за убийството на германец в курорта „Златни пясъци” остава с мярка за неотклонение задържане под стража, реши Апелативният съд във Варна. Станимир Р. поиска от Варненския окръжен съд да я замени с по-лека, след което обжалва отказа му пред настоящата инстанция.

Мъжът и германската гражданка, с която починалият съжителствал, са обвинени, че са го умъртвили умишлено, по особено мъчителен начин и с користна цел. Тялото на 45-годишния Александер Ш. бе намерено на 8 юли в района на курортния комплекс. Според държавното обвинение, жената склонила българина да извърши убийството срещу сумата от 20 хиляди евро.

Оставиха в ареста съпругата на убития в „Златни пясъци“ германец

Апелативният прокурор обоснова предположението за съпричастността на Станимир Р. с ново доказателство – ДНК експертиза, която констатира негов биологичен материал по тялото и дреха на жертвата.

Защитата не вижда преки доказателства за участието на 32-годишния мъж в деянието. Счита и че няма опасност той да се укрие или извърши престъпление, защото има настоящ адрес, три малолетни деца, за които се грижи, както и е трудово ангажиран.

Привлеченият към наказателна отговорност има адрес в България, но и в Германия, като често пътува между двете страни. Това, заедно с тежестта на предвидената санкция, обосновава опасността той да се укрие, прецени съдът.

Мъжът е обвинен в извършването на изключително тежко умишлено престъпление, в съучастие с друго лице. Законът предвижда в този случай най-суровите наказания -  от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Определението не подлежи на обжалване.