Празникът на тиквата ше бъде отличен с награда „Достъп до добра храна‘2024“ в категория „Кулинарен туристически продукт“. Организационният комитет е взел решение да отличи "фестивала, който събира традиции, иновации и привлича голям туристически поток, със значение за социалното и стопанско развитие на града и местните производители".

Наградата се присъжда за начина, по който инициативата и цялостната дейност насърчава производството, търговията и публичния дебат с цел разширяване на достъпа до добра храна. Сред аргументите са и приносът за развитие на партньорства между различните сектори в областта на храните, системното въздействие на инициативата, устойчивостта, новаторството и вдъхновението.

Наградата ще бъде връчена на 23 октомври в парк хотел „Витоша“ в град София в рамките на годишна национална конференция „Достъп до добра храна“, под патронажа на Министерството на земеделието и храните.

ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО:

Със свое решение Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), взето в деня на създаването й (16 октомври 1945), обявява този ден за Световен ден на прехраната, който се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 г., с цел разширяване на достъпа до храна и създаването на условия за устойчиво земеделие.

През 2007 година стартира и изследователският проект, насочен към практиките и предизвикателствата пред достъпа до добра храна в България. В рамките на проекта всяка година се организира и национална конференция, посветена на достъпа до добра храна, на която се представят резултати от изследването, дискутират се предизвикателствата и добрите практики в регулаторната рамка, производството, търговията и публичния образ на добрата храна.

Инициативите се провеждат под патронажа на Министерството на земеделието и храните.