Общо 308 творби на изобразителното изкуство участваха в тазгодишното издание на Националната изложба биенале „Тенец“.

Те са на автори от 36 населени места в България, сред които Бургас, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пловдив, Русе, Самоков, Смолян, София, Стара Загора, Шумен, както и от Афион – Турция.

Номирнирани за наградата в раздел „Живопис“ са Бисера Вълева (София), Галина Абаджимаринова (Търговище) и Николай Тодоров (Добрич). В този раздел конкуренцията беше най-оспорвана и творбите на отличените бяха избрани сред общо 178 платна.

Сред авторите в раздел “Графика” бяха откроени Зоран Мише (София), Иво Пецов (София) и Станислав Божанков (Кюстендил).

Тримата номиниран в раздел “Скулптура” са Димитър Гоцак (Монтана), Милен Каменов (Враца) и Петър Кирчев (гр. Златарица).

В раздел “Приложни изкуства” журито открои творбите на Емилия Върбанова (Враца), Красимир Кънев (Монтана) и Стойко Сакалиев (Бургас).

Наградата за млад автор (до 30 години) от сдружение „Приятели на Радичков” ще отиде при една от следните художнички: Беатрис Георгиева (с. Долно Белотинци), Елпида Лайлакиду (с. Добромирка) и Миглена Александрова (с. Сливовик).

Наградата на Съюза на българските художници бе присъдена на Траяна Панайотова (Ямбол) за триптиха й „Следи от януари“.

Имената на останалите победители в конкретните раздели на биеналето ще бъдат оповестени на откриването на изложбите на 6 октомври.

В 17:30 ч. ще бъде представена експозицията в галерия „Кутловица“, където ще са подредени произведенията на графиката и приложното изкуство.

В 18:00 ч. в Художествена галерия „Кирил Петров“ на фона на класираните творби на живописта и скулптурата ще бъдат връчени всички награди.

В двете зали ще бъдат подредени допуснатите от журито творби на 81 автори, откроили се в биеналето.

Жури с председател пловдивският художник Вълчан Петров оцени произведенията. Заедно с него работиха колегите му Бранко Николов – член на секция „Графика и илюстрация“ на Съюза на българските художници, Дончо Планински и Цветан Донковски от секция „Керамика“, както и скулпторът Красимир Кръстев.

Журито не присъди Наградата на името на Йордан Радичков с аргумента, че нито една от творбите, интерпретиращи творчеството на писателя и духа на Българския Северозапад не притежава необходимите художествени качества за високото отличие. В предходните години носители приза са Вълчан Петров (2021 г.), Мартина Караиванова (2018 г.), Дончо Планински и Зоран Мише (2016 г.), Младен Врабчарски (2014 г.).

Националната изложба биенале „Тенец“ се организира от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници, Художествена галерия „Кирил Петров“, Представителството на СБХ и Дружеството на художниците „Тенец” в областния град.