Община Аксаково е осигурила подслон за 80 от бедстващите хора по пътищата в района. За това ни информира кметът на общината инженер Атанас Стоилов. Той уточни, че хората са настанени в помещения на община Аксаково, в читалището и в Дома за стари хора. За всички са били осигурени топли напитки – чай, кафе, вода, закуски.

Кметът информира, че пътната обстановка на територията на общината остава изключително тежка. Трудно се пробива към по-малките населени места заради образувалите се преспи и снегонавяванията. Непроходими са много от пътищата.

Припомняме, че от 7 часа тази сутрин забрана за движение на превозни средства е наложена и на пътя Аксаково – Аксаковска панорама – Кичево. Затворен за движение остава и пътят Аксаково – Добрич.

Варна обяви бедствено положение заради силния ураганен вятър и валежи. Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. Късно снощи жена загина, след като дърво се стовари върху нея. Тежка е обстановката и в Добричка област. 

Бурята във Варна започна около 18 ч. в събота. Скоростта на вятъра достигна 110 км/ч. Метеорологичните условия рязко се влошиха и малко след 2 часа през нощта кметът Благомир Коцев обяви режим на бедствено положение.

„Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети“, написа Коцев във „Фейсбук“. Общината призовава хората да останат по домовете си, защото не е възможно свободното придвижване.

Всички налични ресурси и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и да отстранят последиците от бедствието, се посочва още в изявлението на кмета на Варна. Kризисен щаб ще оценява щетите и ще предприеме незабавни мерки градът да се върне към нормален ритъм.

Над 30 сигнала за закъсали автомобили са получени в пожарната в Добрич, а над 70 за паднали дървета. По нейна информация бедстващи хора по пътищата няма. Най-тежка е обстановката по републиканската пътна мрежа от Добрич за Варна, Генерал Тошево и Балчик.

Новините от Варна