"България се превръща в троянски кон на Русия в Европейския съюз за пореден път". Това сподели Мартин Владимиров, част от Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Дарик радио.

Той добави, че решението на Министерски съвет да разреши на "Лукойл" да продължи да изнася продуктите си поне за още три месеца е в нарушение на ембаргото на Европейския съюз за руските горива. 

Никола Стоянов: Отстъпката за горива няма да важи след Нова година, но ще има мерки за най-бедните

Според него е притеснително защо ЕС не дава отпор на решенията на служебното правителство. Според него Европа все още не може да намери механизъм, с който да накара страните да намалят зависимостта си от Русия.

Това важи в пълна степен за България. Владимиров смята, че правителството не се опитва да предприеме никакви мерки, за да въведе санкциите, приети от ЕС.

ДБ ще внесе законодателство за поемане на оперативния контрол над Лукойл

"Служебното правителство е източник на дезинформация", коментира Владимиров.

Той сподели, че наистина ще се намали производствения капацитет и ще се свие печалбата на "Лукойл", но това не означава, че ще се увеличат цените на горивата.

Има ли как България да не зависи от доставките на руско ядрено гориво? Какви са рисковете, ако се използва друго гориво? Отговорите на тези въпроси чуйте в звуковия файл.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм