Знаете, че винаги сме обещавали да внесем законодателство, което позволява българското правителство при необходимост и при много внимателни подбрани условия да поеме оперативния контрол върху рафинерията Лукойл Нефтохим Бургас. Това законодателство е изработено и днес ще бъде внесено.

Това заяви Христо Иванов от Демократична България в кулоарите на парламента, предаде БГНЕС.

ДПС инициира национализация на “Лукойл Нефтохим“ и “Росенец“

България има дерогация и възможност да внася руски петрол. Рафинерията Лукойл в Бургас е част от стратегическите обекти за националната сигурност на страната и от тази гледна точка ние сме длъжни да се погрижим за нея, така че тя да не наруши енергийната сигурност на страната. Поради тази причина ще има опция държавата да поеме оперативен контрол. Поемайки оперативния контрол ще бъде постигната главната цел, петролът който е се внася Русия ще бъде насочен към вътрешния пазар и оттам ще има индукция на цените за българските потребители. В никакъв случай не става дума за национализация, добави Ивайло Мирчев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм