С 25 гласа "за", 0 "против" и 24 “въздържал се” общинският съвет на Пловдив прие предложението на съветника от “Демократична България” адвокат Веселина Александрова общината да се възползва от блокиращата си квота и да не позволи увеличаване капитала на "Пълдин туринвест" АД, с което бизнесменът Георги Гергов да придобие пълна власт над “Международен панаир Пловдив”. Представителят на община Пловдив в дружеството бе упълномощен от Съвета не просто да гласува против прехвърлянето на акциите на община Варна от панаира в “Пълдин туринвест”, но и изрично да заяви на събранието, че Община Пловдив като акционер упражнява правото си на блокираща квота, дадено й в закона и досега може би неизползвано от никоя община за защита.

Същевременно акциите на Варна от Панаира преди повече от 4 години бяха върнати от варненската община на държавата, но правителството още не си е ги е потърсило, за което депутатът от ДБ Ивайло Мирчев отправи вчера писмен въпрос до икономическия служебен министър за причините за бездействието.

Още миналия октомври Веселина Александрова алармира за опасността със схемите с апортиране на акциите.

Съветникът от ДБ Владимир Славенски предложи община Пловдив да започне процедура Панаирът да бъде обявен за паметник на културата, за да бъде защитен от презастрояване.