На 6-ти декември в 10:00 часа във Военния клуб в Плевен, областният управител Иван Петков връчи дарение на военноинвалиди и военнопострадали.

“Решихме, че можем да направим нещо в навечерието на Рождественските празници и да обърнем внимание на обществото, че сред нас има такава прослойка и това са хора, които живеят в крайна бедност и нищета.

Основната идея, която ние поставяме е, да се промени законодателството, тъй като тези хора получават процент от социалната пенсия.

Военноинвалидите и военнопострадалите по чл. 59 ал.1 от Конституцията имаха основното задължение да бъдат служители на армията и да отбият своя воински дълг.

Всички те са пострадали тогава и затова, ние като общество трябва да направим всичко възможно, тези хора да бъдат равни сред нас и да се чувстват човеци, не само когато дойдат различните празници, и да не разчитат на подаяния“.

Това каза областният управител Иван Петков като добави, че за предстоящите Коледни празници, участниците в инициативата, с лични средства и подпомогнати и от фирми са закупили известно количество продукти, които са предназначени за крайно нуждаещи се военнопострадали и военноинвалиди, които за област Плевен са 93-ма. Събраната сума е 3731 лева, уточни Петков.

Илиян Христов, който е председател на Дружество "Военноинвалид" - Плевен отбеляза, че е нужно да се направят законови промени, които да повишат доходите на тези нуждаещи се, да бъде разширен списъкът им с безплатни лекарства, който не е актуализиран от 5 години.

Областният управител Иван Петков каза, че е добре и в останалите области в страната да се направи такава организация с цел подпомагане на нуждаещите се военноинвалиди и военнопострадали, които в България са малко над 3000.  

По време на събитието беше обявен и личен подарък – нов лаптоп, който управителят на "Информационно обслужване" в Плевен Иван Мандински направи на Дружество „Военноинвалид“ – Плевен.

В събитието участваха и заместник областният управител Александър Трайков и главният секретар на областната администрация Ирена Христова.