Наказания за депутатите валят в един от последните дни на настоящото Народно събрание, предаде БГНЕС.

След като сутринта председателстващият заседанието Йордан Цонев наложи наказание на Бойко Рашков, сега с такова се сдобиха и Радостин Василев от ПП и Георг Георгиев от ГЕРБ. Цонев предупреди, че ако се наложи следващо наказание, то ще е отстраняване от залата.

Напрежение в Народното събрание заради промените в НПК

Повод за наказанието на Бойко Рашков бяха негови реплики към Марин Маринов от ГЕРБ, които критикува проекта на бившия вътрешен министър за промени в НПК.

Маринов изказа и пълно неодобрение към законопроекта, внесен от Бойко Рашков, и каза, че в него вижда "стремеж на връщане на милиционерщина от най-мракобесните времена, които някои бивши комунистически следователи явно не искат да забравят". Депутата на ГЕРБ предложи депутатите да отхвърлят законопроекта на Бойко Рашков.

Депутатите обсъдиха промени в НПК. Какво предвиждат те?

Последваха словесни нападки от място между ГЕРБ и Бойко Рашков, след което Рашков излезе на трибуната. "Когато говорите за милиционери, имайте предвид, че засягате Младен Маринов, който е завършил милиционерско училище в Пазарджик. Аз не съм завършил милиционерското училище в Пазарджик. Второ, аз много уважавам всяка една професия, включително уважавам професията на хората, които се занимават с пожарогасене, обаче предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар, защото много след началото на демократичните промени членът на БКП Бойко Борисов е останал член на тази партия, излязъл е от МВР точно на правното основание, че не желае да се политизира от любов към БКП. Когато говорите за комунистически следовател, комунистически архитект, комунистически инженер, имайте предвид и това", подчерта той.

102 хил. подписа към момента в подписката на „Възраждане“ за запазване на лева

Така Йордан Цонев наложи наказание "порицание" на Рашков за нарушаване на реда в залата. 

До наказанието на депутатите от ПП и ГЕРБ - Радостин Василев и Георг Георгиев се стигна след като по време на обсъждане на промените в НПК двамата си размениха реплики от парламентарната трибуна.

Георг Георгиев от ГЕРБ се обърна към Бойко Рашков с думите: "Вие сте прав да се сърдите, че ви наричат милиционер, вие не сте милиционер, вие сте си жив чекист, вие бранихте всекировата и всеасеневата революция, както чекистите са бранили всесъветската. По методите ви на работа и по изпълненията ви в публичното пространство, ви оправдава да се сърдите. Промените, които предлагате ще засегат ли градинари, които са намесени в пране на пари и във внасяне на огромни суми извън ЕС в България в полза на един бивш вътрешен министър и сегашен народен представител", попита Георгиев, като гледаше към Рашков.

Журналист пред Дарик: Това няма да са последните парламентарни избори за годината

Впоследствие депутатът се извини, като каза, че не е имал предвид думата "чекистки", която може да бъде свързана с нецензурен контекст, а е имал предвид думата "ченгеджийски".

Радостин Василев от "Продължаваме промяната" пък излезе на парламентарната трибуна и постави две пластмасови ръце на нея. "Тези ръце съм ги донесъл за Георг Георгиев, той има афинитет към ръцете, неговите основни експертни умения са в това да целува ръце", каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм